El ‘boom’ dels pous geotèrmics: de 84 peticions a 400 en només dos anys
Mallorca iEivissa encapçalen el creixement d’aquesta font d’energia a les Balears, amb 183 sol·licituds cadascuna
PalmaA mesura que el canvi climàtic avança, la lluita contra les emissions i la implantació d’energies renovables no ha aturat de créixer a les Balears. Però aquest augment no se centra exclusivament en la instal·lació de plaques solars. Una de les fonts d’energia renovable més desconegudes, la geotèrmia, també s’ha disparat. El seu funcionament es basa en l’aprofitament de la temperatura constant de l’interior de la Terra per a la climatització d’edificis i per generar electricitat –mitjançant pous. Si l’any 2019 es varen sol·licitar 83 pous de geotèrmia, el 2023 el nombre de peticions va assolir un màxim de 400. Per illes, Mallorca i Eivissa encapçalen el creixement d’aquesta font d’energia, amb 183 peticions cadascuna. A Menorca se’n varen sol·licitar 18, i a Formentera, 16, segons les dades de la Direcció General de Recursos Hídrics. De fet, professionals del sector com José Martí, director de l’empresa Geomar, certifiquen que “hi ha un interès creixent per l’aplicació d’aquest sistema” i, alhora, la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua afirma que es pot parlar d’un boom d’aquest tipus d’energia per a ús particular.
Existeixen dos tipus de geotèrmia: l’oberta, que extreu energia de l’aigua emmagatzemada sota terra, i la tancada, que l’obté de la terra. En el primer cas, està prohibit fer ús d’aigua potable, i són els hotels els que més la fan servir, sobretot perquè molts estan a prop de la mar i la construcció dels pous es fa en els primers 200 metres més propers a la costa –que és on hi ha una bona intrusió d’aigua de la mar.
La segona s’instal·la a molts habitatges de particulars amb un elevat poder adquisitiu, perquè la inversió és d’aproximadament 10.000 euros per pou. “És una despesa important, però hi guanyen per a tota la vida”, assegura el gerent de Perforaciones Roig, Juan Carlos Rodríguez. Molts dels propietaris són estrangers que ja empraven la geotèrmia en els seus països d’origen i, per tant, opten per instal·lar-la als habitatges que compren a les Balears.
El 2023, el 16,25% de les instal·lacions eren de geotèrmia oberta, mentre que un 83,75% corresponia a la tancada, unes xifres que ratifiquen l’increment de pous per a energia geotèrmica en habitatges particulars. “No és una moda, és un sistema energètic que ha arribat per instal·lar-se”, afegeix Rodríguez.
A diferència de l’energia solar o l’eòlica –que es veuen afectades per les fluctuacions del clima–, l’energia geotèrmica garanteix un subministrament permanent. Per això, la geotèrmia pot resultar aproximadament un 30% més rendible que l’energia solar, segons constata el responsable de la delegació balear de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, Pedro Robledo. La comprovació de la seva eficiència –gràcies a la millora de la tecnologia, l’augment de turistes amb residència a les Illes i l’increment del cost dels combustibles fòssils– ha fet que tant hotels com particulars apostin per aquesta energia. “Amb molt poca potència es pot tenir un nivell de confort molt elevat”, assegura l’enginyer industrial de la Comissió d’Energia i Transports del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de les Illes Balears (COEIB), Guillem Bauzá.
Projecte d’aprofitament tèrmic
El Govern gestiona les sol·licituds de pous geotèrmics, un dels requisits de les quals és que es demani un projecte d’aprofitament tèrmic –per adequar la quantitat de pous a la potència necessària– a la Direcció General d’Indústria i Polígons Industrials, que també ha de revisar la Direcció General de Recursos Hídrics. Els permisos se solen concedir amb un termini d’entre 10 i 15 dies, amb l’objectiu “d’impulsar i afavorir” la implantació d’energies renovables, assenyala el director de la Direcció General de Recursos Hídrics, Joan Calafat. Per la seva banda, Robledo apunta que “està molt bé potenciar les energies renovables, però s’han de regular, planificar i gestionar de manera correcta”.
De fet, l’aportació d’un projecte d’aprofitament tèrmic és la solució que ha imposat Recursos Hídrics per poder posar fi als fraus que feia anys es produïen. “Quan hi ha un frau, l’encalçam”, diu Calafat, qui també considera que aquest requisit és “una manera de veure si la gent s’ho pren seriosament o no”. “Feien veure que volien un pou de geotèrmia oberta, i extreien aigua de zones i masses prohibides i es consentia. Tot i que això avui dia ja es vigila molt”, explica Rodríguez. Així les coses, aquesta legislatura s’ha reactivat l’equip de vigilants, perquè, segons reconeix Joan Calafat, la inspecció fins ara “havia estat limitada”.
La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Pacte va enllestir la legislatura passada –l’any 2021– dues línies d’ajuts per implantar energia geotèrmica, amb finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. Per una banda, es va posar en marxa una línia de 2,8 milions d’euros, mentre que l’altra va ser de 532.500 euros. El termini per sol·licitar aquestes subvencions encara està obert i es poden demanar ajudes fins al 31 de juliol de 2024.