COP 26

Boris Johnson satisfà el seu instint d'heroi d'aventures

Boris Johnson, durant la conferència de premsa d'aquets vespre, a Glasgow
03/11/2021
3 min

LondresEstadista mundial convertit a la religió verda els darrers anys? Actuació de consum intern per enfortir el seu paper com a premier i el de la Global Britain post-Brexit? Probablement, una barreja de tot plegat. El que és evident és que Boris Johnson es troba molt a gust en el paper de mestre de cerimònies amb tots els focus al damunt. És un jugador nat, un polític amant de l'espectacle que domina l'escena i a qui li agraden les apostes de risc. I la cimera de Glasgow ho és.

En acabar la trobada dels 122 líders mundials que s'han trobat a la COP26 de forma presencial, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha fet un balanç en conferència de premsa, potser prematur, de les primeres 48 hores d'un circ que s'allargarà fins al 12 de novembre. I ha aparegut davant de la premsa –només ha deixat que pregunti la britànica– com el màxim garant i vigilant que els acords a què de moment s'ha arribat, i altres que es puguin prendre, no seran paper mullat.

"Analitzarem els tràmits molt de prop per assegurar-nos que seguim avançant i que no hi hagi cap gir ni cap pas enrere", ha dit. I ha afegit a continuació: "Aquests compromisos assumits seran 100% inútils si les promeses fetes aquí no es tradueixen en accions reals". En altres paraules, per exemple, si els diners promesos per la lluita contra la desforestació o per ajudar els països pobres en la transició energètica no arriben ni quan toca ni com toca, tant procedents dels actors públics com dels privats.

Després de dos dies de diplomàcia protocol·lària, Johnson ha considerat que "no hi ha dubte que s'ha avançat". I si la setmana passada deia que l'èxit de la cimera "penja d'un fil", avui s'ha confessat "prudentment optimista" sobre el que en pot acabar sortint, tot i que ha insistit que "no cal deixar-nos atrapar per falses esperances i pensar que la feina està feta, perquè no és així". "Encara queda molt camí per recórrer", ha reblat.

La compareixença ha estat farcida, com és habitual en les seves intervencions, d'un llenguatge acolorit. Per exposar en termes planers com està la lluita de la humanitat contra el canvi climàtic ha triat un tòpic esportiu. "Tornant de Roma [de la cimera del G-20], a alguns de vosaltres us vaig dir a l'avió que si aquest fos un partit de futbol, el marcador estaria 5-1 a favor del canvi climàtic". En dos dies, segons el premier, la humanitat ha sigut capaç de fer un o dos gols i al final de la cimera potser "s'haurà forçat la pròrroga". L'entrenador no ha dit qui és, no pas Pep Guardiola ni tampoc Xavi Hernández, però s'ha entès perfectament: es diu Boris Johnson.

Ha parlat també del final de la "massacre de la serra mecànica" que acaba en la desforestació del planeta i del titular de la reducció del 30% d'emissions de metà per al 2030 que han anunciat la Unió Europea i els Estats Units, i que han subscrit un centenar de països. I ha posat el punt final com li agrada, amb pirotècnia verbal pròpia de pel·lícula de suspens: "El rellotge del dispositiu del dia del judici final segueix avançant, però tenim un equip de desactivació d'explosius que comença a tallar els cables; espero que siguin els correctes". Dilluns va parlar de James Bond i avui gairebé de l'Equip A. El canvi climàtic és per a Johnson una pel·lícula d'aventures amb un superheroi ros com a protagonista, per moments entrenador de futbol, i sempre un gran actor.

stats