Narcotràfic
Societat15/07/2022

‘Breaking bad’ a la catalana: un autodidacte munta el laboratori més gran de drogues sintètiques

Un home de 35 anys amb un “talent innat” havia aixecat la fàbrica al garatge de casa des del 2017

This browser does not support the video element.

BarcelonaÉs inevitable pensar en la sèrie Breaking bad davant el desmantellament d'un macrolaboratori de drogues sintètiques a Catalunya. Al darrere hi havia un home de 35 anys que havia muntat des del 2017 el punt de fabricació de drogues de disseny més gran que s'ha trobat mai al país. A diferència del protagonista de la sèrie, el cervell d’aquest laboratori no té formació en química, “cuinava” les drogues des del garatge de casa seva –a Breaking bad es fa en una característica autocaravana–, és més jove i treballava força en solitari, tot i que rebia el suport de la seva parella, que vivia amb ell i també està detinguda. L’home té un “talent innat” per manipular els líquids i fer les barreges per fabricar les drogues, segons els Mossos d’Esquadra, que van posar-se més en alerta quan van descobrir que començava a preparar explosius.

Va ser la policia basca, l’Ertzaintza, que al novembre va avisar els Mossos que a Mont-roig del Camp s’hi podia amagar un laboratori “clandestí” de drogues sintètiques, explica el cap de l’àrea d’investigació criminal al Camp de Tarragona, l’inspector Francesc Moragas. El cap del grup de substàncies estupefaents de Bilbao, el suboficial Hermelo Molero, diu que Mont-roig va aparèixer en una investigació seva. Els Mossos van “prioritzar i agilitzar” el cas després que, a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), sabessin que l’home que investigaven havia comprat nitrometà amb una puresa del 100% –acostuma a ser del 15% o el 25%–. És una substància “molt potent” que es fa servir com a precursor d’explosius i que posava en “risc” no només la casa sinó els veïns, assegura Moragas.

Cargando
No hay anuncios

Els Mossos van començar a fer “dispositius discrets” a l’exterior de la casa. El 4 de juny van aturar un home que n’havia sortit i el van detenir perquè portava 1.200 pastilles de 2CB, també coneguda com a “cocaïna rosa”. 10 dies més tard van veure un “moviment estrany i no gaire habitual”: un vehicle totterreny va intentar accedir al garatge, sense entrar-hi perquè estava ocupat pel laboratori. Segons Moragas, “van carregar unes bosses pesants”. Els Mossos van seguir el vehicle i quan s’havia allunyat van aturar-lo. Portava més de 130 quilos de pasta de sulfat d’amfetamines, més conegut com a speed, en estat pur. “És una quantitat exagerada”, adverteix l’inspector, que explica que van detenir el conductor.

Cargando
No hay anuncios

La policia no va esperar més i l’endemà, el 15 de juny, va escorcollar tant el laboratori com el domicili del conductor a Reus, amb l’autorització del jutjat d’instrucció número 3 de Reus. Els Mossos van activar els especialistes en explosius, els Tedax, els tècnics de laboratori de la policia científica i el Grup Especial d’Intervenció (GEI), la unitat d’elit. Un cop a dins, van localitzar el “macrolaboratori” al garatge i una habitació destinada als explosius. “Vam trobar bibliografia, receptes a mà i consultes a internet de com fabricar les drogues”, diu Moragas, que descriu el “cuiner” com algú “molt autodidacte i hàbil” pel perill d’intoxicació i explosió de les substàncies. No es descarta que algú l'hi hagués ensenyat. També van requisar cinc armes llargues i cinc de curtes que havia modificat.

Producció de tones anuals

“És un dels laboratoris més grans que s’ha desmantellat a l’Estat”, assegura Molero, que precisa que tenia una capacitat de producció de diverses tones anuals. Comptava amb una màquina que elaborava “entre 80 i 90 pastilles” per minut de MDMA –èxtasi–. L’home treballava en jornades de 20 o 24 hores –els Mossos veien llum al garatge de dia i de nit– amb una maquinària que el suboficial de l’Ertzaintza admet que “no havia vist mai”. Tenia un “catàleg” de 50 pastilles diferents que havia dissenyat. Molero ho equipara amb laboratoris dels Països Baixos i Alemanya que subministren a tot el món. Es calcula que el cost de construcció de la fàbrica de Mont-roig va ser d’uns 200.000 euros i l’home, que el defineixen molt manetes, els havia pogut invertir gràcies a la rendibilitat de les drogues.

Cargando
No hay anuncios

Entre tots els escorcolls van sumar més de 150 quilos de speed sense tallar que un cop tallat multiplica el pes per dos o tres. També tenien més de 100 quilos de speed per comercialitzar, 22 quilos de 2CB, 5.000 pastilles de 2CB, 10 quilos de ketamina, gairebé tres quilos de MDMA, cinc quilos de cabdells de marihuana i 42.000 euros en efectiu. El valor de les diverses substàncies al mercat negre és de 4,3 milions d’euros. Com que l’home s’hi dedicava des de feia cinc anys, com es veu en uns vídeos que havia gravat, els beneficis podrien ser estratosfèrics. Molero explica que un quilo d’amfetamina al País Basc, on tenen més tradició de laboratoris de drogues recreatives, es ven per 1.200 euros i és un valor que pot ser de 8.000 euros a Catalunya perquè acostuma a haver-hi més demanda que oferta, amb l’excepció de Mont-roig.

Cargando
No hay anuncios

L’únic antecedent que han trobat al “cuiner” és del 2004, quan va fer un petard molt potent que la Guàrdia Civil va investigar. Pel que fa als explosius, els Mossos sospiten que es podien utilitzar contra caixers automàtics malgrat que no tenen una hipòtesi tancada, encara que en principi descarten la motivació terrorista. Les drogues es venien a narcotraficants, com el conductor detingut, que les distribuïen en zones pròximes i a la resta de l’Estat. Es pensa que haurien pogut arribar a Europa. La casa de Mont-roig on hi havia el laboratori i vivien l’home i la seva parella és propietat del seu entorn familiar i el jutjat els ha enviat a presó, com també el conductor arrestat.