Gastronomia
Brandada de bacallà amb branquetes de verdures i bastonets de pa
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, proposa una recepta molt senzilla, que és un clàssic del receptari
25/07/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 600 g de bacallà dessalat i hidratat
- 200 ml d’oli d’oliva verge extra
Per daurar els alls:
- 6 grans d’all
- Oli d’oliva suau
- Llavors (opcional)
- Bastonets de pa
- Verdures i fruites variades (tallades en bastons)
Elaboració
- Peleu els alls, llesqueu-los a làmines, i traieu-ne l’ànima interior, perquè amb aquest truc serà la manera que el gust de l’all no torni un cop digerit.
- Tot seguit, poseu-los en una paella amb l’oli d’oliva suau i enrossiu-los una mica, que quedin grocs, però vigileu que no quedin cremats en cap cas. L’objectiu d’aquest pas és que l’all aporti gust a l’oli, i per això no han de torrar-se.
- Afegiu-hi el bacallà, tallat a trossets, i coeu-lo a foc lent. Aneu-ho remenant de tant en tant.
- Quan tingueu tot el bacallà cuit, poseu-lo dins del vas de la batedora, i tal com si féssiu un allioli, aneu-hi tirant a poc a poc l’oli d’oliva verge extra. Feu-ho a poc a poc, perquè el bacallà el vagi absorbint lentament.
- Quan els ingredients ja s’hagin begut tot l’oli d’oliva, ja estarà fet, i preparat per menjar.
- Es pot assaborir acabat de fer, que és especialment ideal perquè llavors tindrà una textura suau.
- Si ho refredeu, el col·lagen del bacallà farà que la brandada tingui una textura més presa, i no serà tan agradable com si us la mengeu acabada de fer.
- Per a la guarnició final, i de forma opcional, hi podeu posar unes llavors per sobre.
Consell
La brandada de bacallà és un plat que tant serveix per a un entrant o per compartir enmig de taula. Si es fa així, el podeu menjar juntament amb bastonets o llesques de pa, o amb mil i una verdures i fruites, també tallades a bastons. Si es fa per menjar-lo com a plat principal, combina bé amb pasta i també amb plats de peix o de carn.