Monarquia

Els britànics, indignats després de saber el cost de la coronació de Carles III

La publicació de la xifra que el ministeri de Cultura, Mitjans i Esport va pagar per la coronació ha fet revifar el moviment republicà a les xarxes

Cants i coronació          Minúcies
2 min

BarcelonaArriba final d'any i el govern britànic passa comptes. En un exercici de transparència, el ministeri de Cultura, Mitjans i Esport ha fet públiques les despeses del 2023. Per al Regne Unit, aquell no va ser un any qualsevol. Després de 63 anys de regnat d'Elisabet II, el seu fill Carles li va prendre el relleu el dia el 6 de maig del 2023, en una cerimònia de la qual fins aquest dijous no se sabia el cost. La coronació de Carles III va costar als contribuents 72 milions de lliures (86,22 milions d'euros), segons les xifres oficials. Aquesta despesa pública, a més, ha estat desglossada: 21,7 milions de lliures en seguretat i 50,3 milions de lliures en els altres costos acumulats del departament. Rishi Sunak, el cap del govern britànic en el moment de la coronació de Carles III, ha defensat que la inversió va permetre "celebrar amb èxit el cap de setmana central de la coronació de Sa Majestat el rei Carles III, que va ser gaudida per molts milions de persones tant al Regne Unit com a tot el món".

Però no tothom valora de la mateixa manera la coronació del pare de Guillem i Enric. L'autor del llibre Abolish the monarchy [Abolim la monarquia] i cap de l'organització Republic Graham Smith ha qualificat aquesta xifra d'"obscena" al diari The Guardian. A més s'ha aventurat a insinuar que aquesta podria no ser la xifra total del cost de la coronació: "Em sorprendria molt que el cost total fos de 72 milions de lliures". De fet, en el moment de la coronació The Sun va calcular que les despeses de la coronació podien ascendir a 100 milions de lliures. Segons ha explicat l'especialista reial i antimonàrquic a The Guardian, "no hi ha cap obligació constitucional o legal de celebrar una coronació", i ha recordat que cada any la monarquia costa als contribuents de la nació 500 milions de lliures. Però Smith no ha estat l'únic que ha expressat la seva indignació sobre el fet de pagar la coronació del nou rei amb diners públics.

"Per què no es paga ell mateix la seva festa?" i "La gent ha de recórrer a bancs d'aliments, els costos de l'energia pugen i la gent gran i vulnerable no es pot permetre escalfar les seves cases. De debò, prou" han sigut alguns dels tuits que han compartit usuaris de X. La publicació de les despeses assumides pel ministeri ha fet revifar a les xarxes el hashtag #NotMyKing [No el meu rei], el lema que va popularitzar l'organització Republic durant la coronació de Carles III. Així i tot, 20 milions de britànics van decidir sintonitzar la televisió per veure la coronació del fill d'Elisabet II.

Malgrat que és complicat comparar els costos de cada una de les coronacions dels monarques britànics anteriors –per la fluctuació de la inflació i el PIB del país–, és cert que el desplegament de recursos ha estat més modest que en ocasions anteriors. Sense anar gaire lluny, en la coronació d'Elisabet II hi va haver 8.251 convidats, mentre que a la de Carles III no hi va haver més de 2.000 assistents.

stats