El Programa de Policia Tutor de les Illes Balears ha estat reconegut aquest desembre amb el premi nacional a les bones pràctiques pels 'Tallers 112 a les escoles'. A hores d'ara, ja hi ha 60 municipis adherits al programa, amb 89 agents repartits entre totes les Illes. Això va permetre, només el curs 2022-2023, arribar a 87.500 alumnes.
L'absentisme escolar a les Illes puja un 9% en un any i el 'bullying', un 49%
Les memòries del programa del Policia Tutor del curs 2021-22 i 2022-23 revelen, a més, un augment del 17% de les actuacions relacionades amb les xarxes socials i l'ús de telèfons mòbils
PalmaDesprés d'una frenada, l'absentisme escolar torna a pujar a les Balears. Entre el curs 2021-2022 i el 2022-2023 el nombre d'intervencions que els policies tutors de les Illes van fer en casos de menors que havien deixat d'anar a escola va augmentar un 9%. Concretament, el total d'actuacions per absentisme el curs passat va ser de 986, enfront de les 901 del curs anterior.
"És un absentisme greu, crònic. Es tracta de menors que deixen d'anar a escola, i no hi van cap dia", va advertir el coordinador del Programa de Policia Tutor, Rafel Covas, aquest dimecres en la presentació de les memòries d'ambdós cursos. Segons Covas, l'absentisme "es va disparar des de la pandèmia", i ara les dades "tornen a augmentar".
En aquests casos, va explicar el coordinador, "quan l'escola no ha aconseguit que l'alumne faci un retorn, es demana obrir un expedient a serveis socials". És aleshores quan "acaba en mans de la policia, la qual –en segons quins casos– ha d'actuar", tot i que alguns expedients poden ser derivats a la Fiscalia de Menors, d'acord amb Covas.
Aquesta ha estat una de les principals dades que el Programa de Policia Tutor recull en les seves memòries, que entre els dos darrers cursos van experimentar una mínima variació pel que fa al conjunt d'actuacions. El curs 2021-2022 es varen fer 5.509 intervencions, mentre que en el curs 2022-2023 el total va ser de 5.513, un 0,1% més. Ara bé, destaca la disminució d'un 2% de les actuacions fora de l'àmbit escolar (de 2.791 a 2.729) i l'augment d'un 4% de les actuacions dins l'àmbit escolar (de 2.449 a 2.545).
'Bullying'
Per tipologia d'actuació, destaquen les relacionades amb l'assetjament escolar –bullying–, que han crescut un 49% en només un any a l'Arxipèlag. “Les actuacions per bullying han augmentat molt d’un curs a l’altre, incloses les d’assetjament online, no només dins l’àmbit escolar”, va advertir Covas en aquest sentit. El que més els preocupa, però, és que "la violència, en general, ha augmentat" i que "els agressors no són conscients del mal que fan, per l'edat que tenen", va assenyalar el coordinador del programa.
Conflictes tecnològics
Juntament amb l'assetjament, Rafel Covas va afirmar que “el més destacable i preocupant és l’augment d'un 17% de les actuacions relacionades amb les xarxes socials i l'ús de telèfons mòbils", passant de les 205 actuacions el curs 2021-2022 a 239 el 2022-2023. "Han crescut els conflictes relacionats amb enviaments d'imatges de menors sense autorització, incloses imatges de caràcter sexual, així com l'assetjament online", va indicar el policia tutor. Ara bé, la novetat enguany ha estat la detecció de "problemes d'aquest tipus, relacionats amb el món tecnològic a Primària", fet que vincula a l'accés a telèfons mòbils a edats més primerenques.
Consum de drogues
Així mateix, el Programa del Policia Tutor ha detectat que ha crescut el consum de drogues, sobretot de tabac i dels vapers (cigarretes electròniques). "Davant aquests productes, s'actua com si fos una cigarreta tradicional", va puntualitzar el coordinador. En total, han augmentat un 18% aquestes actuacions, la majoria vinculades a "haixix i marihuana". Així, el nombre de intervencions per drogues, tant legals com il·legals, va ascendir a les 193 el curs passat en comparació a les 164 del curs anterior.
Robatoris i furts
Si bé les actuacions en matèria de conflictes han davallat un 10% –en passar de 1.013 a 915–, el conjunt de diligències derivades a la Fiscalia de Menors per possible delicte han crescut un 22%. En concret, els robatoris i furts –de mòbils i doblers, principalment– i les agressions sexuals han crescut especialment, segons Covas. En aquest sentit, a més, el coordinador va destacar que han "detectat tinença d'armes blanques" entre els menors, de vegades "a les discoteques" i "en el cas de Palma, als instituts".
Amb tot, per prevenir totes aquestes problemàtiques, el Servei de Policia Tutor també fa xerrades i sessions preventives dins les aules dels centres educatius, les quals han intensificat un 28%, passant de 1.263 a 1.616 en un curs. També ha crescut un 77% la participació dels alumnes en aquestes sessions, passant de 23.603 alumnes el curs 2021-2022 a 41.854 alumnes el curs passat.