Manacor
Societat02/07/2024

'Ca nostra', l’homenatge fílmic d’un net a la seva padrina

El jove realitzador manacorí Tomeu Bosch debuta a la direcció amb un documental sobre la família, el món rural i les tradicions que es van perdent

Sebastià Vanrell
i Sebastià Vanrell

PalmaCa nostra, de Tomeu Bosch Femenias, és una càpsula de vida, un documental emotiu homenatge a la família i a la figura sempre present de la seva padrina, una carta d’amor que serà projectada aquest dijous, dia 4 de juliol, al Museu d’Història de Manacor en el marc del Cicle de les Muses.

Bosch, director de la cinta, explica que la idea va sorgir un dia al bar de devora del centre allà on estudia cinema (Bande à Part, a Barcelona) mentre conversava amb el seu company Marco Bombelli. El documental s’inspira en Pedra Pàtria (2021), del menorquí Macià Florit, que parla sobre la relació a distància entre ell i el seu germà i el nexe que els uneix a través del paisatge menorquí, que fa que la separació de milers de quilòmetres entre els Estats Units i la Menorca rural s’escurci.

Cargando
No hay anuncios

“M’ho vaig plantejar com un repte, per provar tot el que havia après i veure què sabia fer, llançar-me a la piscina i arriscar-me”, explica Bosch. “El documental gira entorn de la meva padrina perquè és la figura que uneix tota la família. Va ser enregistrat durant quatre dies el mes de gener. Per altra banda, el meu padrí feia temps que era al llit a causa d'un accident. Just en tornar a Barcelona, l'endemà de gravar, em van dir que havia mort. És un record emotiu tenir enregistrats aquests dies, perquè és, al mateix temps, un comiat i una celebració de la seva vida”, recorda Bosch.

Pel que fa a la realització, va ser duta a terme de manera senzilla, encara que la postproducció i subtitulació van ser més laborioses. El més complicat fou trobar el finançament per llogar equipament i per produir-lo. “Tenc una mica de por per la projecció i la rebuda que pot tenir per part del públic. Avui dia pareix que tothom sap cinema i es critica obertament el que no agrada, encara que si molta gent hagués de fer un documental o pel·lícula, segurament no sabria per on començar".

Cargando
No hay anuncios

Encara que és ferm creient que en tota filmació hi ha part de ficció, Bosch confessa que, excepte per tallar algunes seqüències, tot el documental segueix de manera real el dia a dia. “S’hi troben molts de plànols estàtics que mostren completament el paisatge rural i el que hi passa”. “Tot i que no fou concebuda com una reivindicació expressa del camp, ho hauria filmat igualment si la seva padrina visqués a un pis. “He procurat que foravila fos com un personatge més. Entenc la meva padrina al camp perquè sempre hi ha estat”.

Quant al circuit del documental, la intenció és que pugui ser projectat a festivals després de la seva subtitulació al català estàndard i al castellà. “La meva prioritat ara és projectar-lo a Manacor per a la gent d’aquí. No crec que arribi mai a fer una pel·lícula o documental tan guapo i vertader”.

Cargando
No hay anuncios

L’acte està organitzat per l’associació de joves manacorins Xítxeros amb Empenta, amb el suport de l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor. Els actes començaran a les 19 h amb una bicicletada des de la plaça del Rector Rubí fins al museu a fi de reivindicar l’habilitació d’un carril bici per arribar-hi. A les 20 h i per cinc euros es donarà el sus a un sopar de trempó i embotits en el qual la gent haurà de dur tassó i plat. Per apuntar-s’hi cal emplenar un formulari a l’Instagram de Xítxeros.

A les 21.30 h començarà el cicle de projeccions, que inclourà Ca nostra (53 minuts de durada), de Tomeu Bosch, i els curtmetratges Allà deçà (2023, 18 min.), d’Arnau Martí; Doula (2022, 10 min.), de Maria Badia, i Calitja de Roig Cru (2024, 7 min.), de Marco Bombelli.