Crònica
Societat 09/06/2024

Cabines sense paperetes i apoderats nerviosos: la jornada electoral a una mesa de Campos

Els fulls dels partits només cabien a les taules del casal de Can Pere Ignasi

2 min
Mesa electoral al Casal de Can Pere Ignasi de Campos.

CamposFa gairebé tres setmanes que vaig rebre un missatge de la meva mare, que estava regirada perquè la policia era a la porta de casa. La qüestió era que m'havia tocat ser presidenta de mesa a les eleccions europees d'aquest diumenge. Així que avui m'he aixecat a les set del matí al crit de "Bon dia, presidenta" del meu padrí. En arribar, hi havia un cercle a la porta del casal de Can Pere Ignasi de Campos amb els suplents tremolant perquè gairebé no hi havia cap titular. La cosa no s'ha complicat perquè, malgrat que ho han fet tard, els titulars han arribat.

Hi ha hagut gent que ha vingut a votar abans que obrís el col·legi electoral. Hi havia gent que volia aprofitar el dia de sol i volia complir amb el seu deure com més aviat millor. El matí ha estat ben tranquil, amb una quarantena de persones cada hora. Així ho han comentat els apoderats. "T'ha tocat avui?", ha estat la pregunta que s'ha sentit una vegada i una altra quan els votants es dirigien a les persones que eren a les meses.

La ubicació de les paperetes ha protagonitzat la polèmica de la jornada, perquè només n'hi havia damunt d'una taula, a la vista de tothom, i a les cabines no n'hi havia. Alguns campaners han protestat, perquè haver d'agafar la papereta davant tothom "limita la privacitat" a l'hora de votar. La batlessa de Campos, Francisca Porquer, ha anat taula per taula i ha assenyalat que l'absència de paperetes a les cabines era cosa "de la Junta Electoral, no de l'Ajuntament ni de la batlessa". El personal administratiu ha explicat que es va decidir d'aquesta manera perquè a les cabines noves que havien comprat a altres pobles "no hi cabien els fulls de tots els partits".

Després de dinar, la participació ha minvat. Potser perquè era moment de fer horeta. Això sí, alguns apoderats del PP –els únics que han estat al costat de les meses de Can Pere Ignasi tot el dia– hi han quedat, mentre que els de MÉS per Mallorca, Vox i PSOE han anat d'un col·legi a l'altre. Els apoderats de Vox han controlat si el gruix de paperetes de la formació d'extrema dreta baixava cada vegada que han tornat al casal.

A mesura que s'han acostat les vuit del capvespre, hora que marca el final de la jornada electoral, han començat a aparèixer els votants del darrer moment. Ara bé, l'escrutini no s'ha endarrerit ni un minut, amb els apoderats nerviosos i molt pendents de tots els moviments. També han fet els seus càlculs de participació, que han xifrat entre el 30% i el 35%.

stats