La caça es tornarà a permetre a les 3.000 hectàrees de terreny lliure de Palma

El ple de Cort ha aprovat una proposta de Vox per permetre "l'activitat cinegètica", després de set anys de prohibició

Elsd representants de Vox després del ple de l'Ajuntament de Palma
26/10/2023
2 min

PalmaSi no hi ha cap novetat, a partir de dijous que ve, dia 2 de novembre, es podrà tornar a caçar als terrenys lliures de Palma, que en total sumen prop de 3.000 hectàrees, després de set anys de prohibició. El ple de Cort a aprovat, amb els vots a favor del Partit Popular i Vox, la proposta del partit d'extrema dreta amb què insta l'equip de govern a tornar a permetre "l'activitat cinegètica" a les zones lliures de Ciutat. Ara, la següent passa és que el Consell confirmi que ha rebut la petició de l'Ajuntament per tornar a adherir-se al Pla Marc d'Ordenació Cinegètic perquè entri en vigor. 

Segons el president del Club de Caça i Tir de Palma, José Antonio Boned, algunes de les àrees que es veuen afectades per aquesta modificació són parcel·les de 100 hectàrees a Gènova i de 150 hectàrees a Son Gual, a Puntiró, a na Burguesa, a Son Xorrigo i al pla de Sant Jordi. De fet, tal com ha declarat davant els mitjans durant el ple de Cort Boned, Palma és el municipi de Mallorca que més hectàrees de zona lliure té.

S'ha de tenir en compte que les zones lliures poden ser qualsevol terreny rústic no acotat, és a dir, sense tancar. D'aquesta manera, es pot donar el fet que un caçador estigui practicant aquesta activitat en el terreny lliure d'una finca de propietat privada. Per això, i arran de queixes de veïns del pla de Sant Jordi, el 2016 l'aleshores regidora de Medi Ambient, Neus Truyol, va impulsar la prohibició de la caça en aquests terrenys.

Ara bé, el president dels caçadors de Palma recorda també que la normativa diu que, per això, el caçador ha de situar-se a 200 metres i d'esquena a qualsevol habitatge. En el cas de les zones lliures, a més, el màxim de peces que es poden caçar és inferior al dels vedats de caça. Per exemple, en el primer cas es poden caçar fins a vuit tords i en el segon, fins a 18. Tant en una zona com l'altra, els dies de caça són els dijous i els dissabtes, de manera que –tenint en compte que la temporada va començar el 12 d'octubre– ara queden 25 dies de poder-la practicar.

"Evitar perjudicis injustificats"

La proposta del partit d'extrema dreta argumenta que l'objectiu és "evitar perjudicis injustificats als caçadors de la ciutat, respectant la pràctica d'un esport legal, reconegut i valorat". En la seva exposició de motius, recorden que "l'any 2016 el Pacte de Progrés de Palma va decidir de manera unilateral no adherir-se al Pla Marc de Caça del Consell de Mallorca, que en la pràctica es va traduir en la prohibició de la caça en els terrenys lliures del municipi de Palma".

Segons Vox, "amb aquesta decisió, els caçadors amb llicència vigent de Palma només poden practicar els seus esports en els vedats privats de caça". "La suposada finalitat ecologista d'aquesta mesura resulta clarament desmentida quan s'observa que la prohibició afecta fins i tot les modalitats de tir al vol o al plat, en què no es veu afectat cap animal", afegeixen.

stats