Cala Blanca recull el guant de Sant Joan amb la proliferació de festes descontrolades en habitatges de lloguer

Desperfectes a vehicles, mobiliari i alcoholisme entre menors que pugen a les teulades posen en risc el model turístic familiar

Imatge d'un dels vehicles que ha patit les conseqüències de les festes descontrolades de Cala Blanca.
Iván Martín
15/07/2021
3 min

CiutadellaDavid Beà és un dels tants catalans enamorats de Menorca i que un dia decidiren invertir a l'illa. En aquests moments té dos habitatges a la urbanització de Cala Blanca, a Ciutadella, un d'ús privat i l'altre destinat al lloguer vacacional. Per motius personals i laborals, els darrers quatre mesos ha passat més temps a Menorca que a Barcelona. L'habitatge vacacional està llogat a una família catalana que s'ha queixat de les festes continuades a la zona, els problemes d'incivisme que causen, així com la sensació de descontrol que amenaça el model turístic que s'ha treballat a Menorca de destinació tranquil·la i familiar.

Beà explica que les queixes d'aquesta família no són un cas aïllat: "Tots els clients que han entrat des del mes de març s'han queixat de no poder dormir; a més, els veïns estan farts de no descansar". El fet que els lloguers normalment siguin setmanals tampoc no ajuda, segons Beà: "Ho pots solucionar una nit, però la setmana següent entren uns altres llogaters i tornam a viure els mateixos episodis". Les festes tenen lloc a cases privades de lloguer vacacional, una tendència que ha anat augmentant els darrers anys i que s'ha agreujat amb la pandèmia: "Cada vegada els llogaters són més joves i per poder adquisitiu queden, mengen i beuen a casa".

Assegura que en nombroses ocasions s'ha cridat la Policia Local, que argumenta falta de mitjans: "Ens diuen que només tenen tres unitats per vigilar Cala Blanca, Cala en Blanes, Ciutadella i Cala Galdana, i quan van a aquesta última sempre hi van dos vehicles". David Beà titlla la convivència d'horrible: "Tenc una veïna que té al pis de dalt vivint la seva filla amb un nadó i no poden dormir", i afegeix: "Estem parlant de sopars que s'allarguen fins a les 5 o les 6 h de la matinada amb música a tot volum i a les piscines". A més, Beà denuncia que les festes també es duen a terme de dia i que algun dia el descontrol podria provocar un accident: "Gent a les teulades, baralles, es llancen ampolles d'una casa a una altra...".

Beà no lloga el seu habitatge a gent jove d'ençà que fa uns anys en va fer fora un grup de joves: "Em van trencar les gandules i les taules, van foradar una funda del jacuzzi i hi van orinar i defecar dins". Fins i tot va ser víctima d'un engany: "Em van telefonar els pares per llogar la casa per a la família i resulta que era perquè els seus fills hi anassin i s'emborratxassin. Passa freqüentment, i si acceptem aquesta manera d'actuar, no ens podem queixar quan venen mallorquins i catalans".

El propietari considera que un dels motius de la proliferació d'aquesta tipologia de clients és l'abaratiment d'apartaments o cases vacacionals per culpa de la manca de turistes estrangers i la necessitat de treure un rèdit econòmic. Però les festes no solament es produeixen a l'estiu, ja que la festa local de Cincogema també genera importants maldecaps als veïns: "Se'ls està anant de les mans perquè és exactament el mateix, però amb gent de Ciutadella. Massa alcohol, gent molt jove d'entre 12 i 16 anys extremadament borratxa, i tard o d'hora algun dia caurà un jove d'una teulada o directament a la mar".

Per tot plegat, David Beà fa una crida a les administracions i creu que, si realment no volen un turisme de borratxera, s'ha de començar a erradicar començant per aquest tipus de festes: "No fomentem des de casa nostra allò que recriminam als de fora quan arriben a l'illa". Per últim, afirma que l'Ajuntament de Ciutadella té constància de les queixes i preveu que, si no es resol el conflicte, la imatge de Menorca pot córrer perill: "Esper que només sigui un efecte col·lateral de la pandèmia, perquè, si això continua així, molta gent no voldrà venir a la urbanització".

stats