MEDI AMBIENT

Cala Varques mor d’èxit, ofegada per internet

Col·lapse circulatori, acampades i un xibiu il·legal minven el ‘color’ de la postal de la costa verge de Manacor

EL FONDEIG, UN ALTRE PROBLEMA La pressió arriba per terra i també per mar, amb el fondeig sense control a la cala.
Miquel Barceló
25/06/2016
3 min

ManacorCala Varques es mor. Massificada, com la platja del Trenc. Per tant, potser aviat tot l’entorn que l’abriga sigui declarat parc natural, que és l’estatus al qual arriben les Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI) quan entren en coma. A principis del anys 90, qui hi arribava en cotxe i estacionava al final del camí públic, barrat amb portes de ferro per un interès privat, s’exposava a quedar-se sense vehicle. Els piròmans hi actuaven de tant en tant. Amb el pas dels anys, el vandalisme se suavitzà i es reduí a robatoris, rompre llunes o forçant els panys. En els darrers anys, el regueró de gent que hi transita, amunt i avall, venint o anant a la platja en dificulta el saqueig.

Com si es tractàs d’un ritual de Sant Joan, a finals de juny la cala ja comença a rebre una onada de turistes que la localitzen molt fàcilment, només amb un parell de clics al mòbil. Igual que altres indrets verges veïns, Cala Varques no està senyalitzada, però tothom sap com trobar-la.

“Divulgar-ne el nom just quan internet explotava com a eina de difusió, ha tingut un efecte dominó de resultats devastadors per a la natura de la cala. Cala Varques fa anys que es va morir i va pujar al cel de les cales verges”, escriu el periodista manacorí i professor Antoni Riera, retratant el que és i el que va ser Cala Varques. Igual que passà amb es Trenc, vendre la postal de la cala per omplir els hotels de la zona ha tingut un preu elevat. Tal volta ningú en va preveure les conseqüències, tot i haver-hi antecedents.

Degradació de la zona

A les portes de la canícula, les acampades, un xibiu oferint begudes, les deixalles envaïnt els marges del llarg camí que serpenteja enmig del pinar, i el col·lapse per entrar o sortir del camí, que tot i estar-hi prohibit aparcar se sol omplir en poques hores, donen una imatge de degradació que per la perdurabilitat sembla aliena al poder públic.

Cales Varques no pot engolir l’onada de gent que hi arriba en ple estiu. Fa un any, l’Ajuntament de Manacor va prohibir aparcar als laterals del quilòmetre i mig de camí públic que arrenca a la carretera Portocristo-Portocolom, a la possessió de Son Forteza, i que de capavall es veu tallat al final per una propietat privada. És una altra cala amb camí públic escapçat i amb l’Ajuntament durant dècades mirant cap a un altre costat.

Malgrat les restriccions circulatòries, la gent estaciona a un lateral de la carretera o al mateix camí. Les multes per aparcar-hi no han minvat el cabal humà que dia rere dia en ple estiu, i especialment els caps de setmana, transiten entre mates i pins pels carreranys que menen a l’arenal de Cala Varques, avui estandart de la decadència de l’ample ventall de cales verges de la costa manacorina.

Un pla d’ordenació de recursos, ara en marxa, que marqui les competències institucionals en la gestió de l’ANEI, espai que té categoria de Lloc d’Interès Comunitari (LIC), i habilitar una zona d’estacionament que eviti la situació caòtica actual, és la proposta d’harmonització d’ús públic que l’Ajuntament vol aplicar a una zona envoltada de propietat privada que s’ha fet seus alguns camins públics de la costa verge de Manacor.

Recentment, una empresa externa ha estat contractada per redactar el pla d’ordenació de recursos de Cala Varques. “La voluntat és aprovar-lo”, segons el batle Pedro Rosselló, a la vegada delegat municipal de Medi Ambient.

Perill per a la seguretat vial

Mentrestant, aquest estiu pot transcórrer igual que els anteriors: de manera caòtica, amb la Guàrdia Civil tramitant multes i amb un greu perill de trànsit de vianants creuant la carretera de Portocristo-Portocolom per entrar al camí de Cala Varques i caminar mitja hora abans d’arribar a la mar.

Molts manacorins han deixat d’anar a Cala Varques perquè “és una caricatura del que era els anys 70 o 80”, castigada pel turisme de masses, que ara també s’hi desplaça en taxi. Aquesta, emperò, “és una bona manera de reduir la presència de vehicles”, segons els serveis tècnics de Medi Ambient.

La Junta de Seguretat Municipal té a l’agenda, i en el seu punt de mira, el control del trànsit en el creueament de la carretera Portocristo-Portocolom amb la carretera de Cales, a l’altura de la torre de Son Forteza. D’aquí a pocs dies es reunirà de bell nou la Junta Local de Seguretat “per intentar establir protocols d’actuació i de vigilància”.

Des de l’Ajuntament s’alerta del perill que hi ha per l’escassa visibilitat a l’encreument, provocada per l’excés d’estacionament de cotxes a la vorera de carretera i també, molt especialment, a les darreres hores de l’horabaixa quan els darrers usuaris de Cala Varques, de tornada, creuen la via.

stats