Societat21/01/2018

Calendari astronòmic del que queda de gener: els fenòmens que no us heu de perdre

Una gran lluna plena il·luminarà el cel de l'últim dia del mes: es tractarà d'una lluna blava

Manel Cascante
i Manel Cascante

BarcelonaEl 2018 el vam estrenar amb una superlluna, la més gran de tot l'any. En aquella ocasió, la proximitat entre el perigeu –el moment en què la Lluna estava més a prop de la Terra– i la lluna plena va ser de poc més de quatre hores, un fet que va implicar que fos la més gran i brillant que veurem aquest any.

El 31 de gener tornarem a tenir lluna plena, una superlluna. Es tractarà de la segona lluna plena en un mateix mes, un fet que es coneix amb el nom de 'lluna blava'. La diferència horària entre el moment en què serà ben plena –el 31 de gener a les 14.26– i el moment en què estarà al perigeu de la seva òrbita al voltant de la Terra serà superior, concretament de més de 15 hores, un fet que implicarà que no es vegi ni tan gran ni tan brillant com la del 2 de gener.

Cargando
No hay anuncios

La superlluna es veu sempre més gran i brillant del que és habitual, malgrat que convé no oblidar que la percepció de les diferències respecte a qualsevol altra lluna plena són difícils d'apreciar de forma clara a ull nu.

Planetes visibles a ull nu

Durant les primeres setmanes de gener vam poder gaudir, de nit i matinada, de la presència de Júpiter i Mart, especialment pròxims després d'estar en conjunció el 7 de gener. També de la visió de Saturn i Mercuri poc abans de l'alba.

Cargando
No hay anuncios

En aquest tram final del mes de gener podrem contemplar l'alineació de Saturn, Mart i Júpiter, i la presència pròxima de l'estel Antares. El millor moment serà poc abans de l'alba.

Cargando
No hay anuncios

Escurçament del dia

Aquest diumenge el sol ha sortit a les 08.11 i es pondrà a les 17.53 a la posició de Barcelona. La durada del dia serà de 9 hores i 42 minuts. L'últim dia de gener sortirà per l'horitzó a les 08.03 i es pondrà a les 18.06 i gaudirem de 10 hores i 2 minuts de llum solar, 52 minuts més que el dia del solstici d'hivern.