Meteorologia
Societat Act. fa 28 min

Final de la calor de 42 graus i una bona notícia (a mitges) per a l'agost a les Balears

Les temperatures extremes, que a molts llocs tornaran a superar el llindar dels 40 graus, han motivat l'activació d'alertes meteorològiques

2 min
Turistes a la platja aquesta setmana.

PalmaLa segona onada de calor que ha assolat les Balears aquests darrers dies s'acomiada ja de les Illes després d'haver deixat temperatures màximes properes als 42 graus. Tot i això, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a les Balears manté aquest dijous actives alertes per temperatures extremes, que poden assolir els 40 graus a llocs puntuals de Mallorca.

Les temperatures extremes, que a molts llocs tornaran a superar el llindar dels 40 graus, han motivat l'activació d'alertes meteorològiques. En concret, l'alerta és taronja per a l'interior de Mallorca, fins a les 20 hores, per aquesta màxima prevista de 40 graus. A la resta de Mallorca, a més de Menorca i les Pitiüses, l'alerta és groga, per temperatures màximes entre 37 i 38 graus. A més de les temperatures extremadament altes que s'assoliran durant les hores de màxima insolació, l'Aemet ha avisat que les mínimes també seran extraordinàriament altes a molts llocs, rondant els 28 graus.

Dues persones alleugen la seva calor amb un ventall.

Per què ha passat l'onada de calor a les Balears?

Des de l'Aemt, la delegada a les Illes, María José Guerrero, explica a l'ARA Balears que quan es donen aquest tipus de temperatures màximes és perquè estan associades a masses d'aires molt càlides. Normalment, solen procedir del nord d'Àfrica, però aquesta en concret ha passat abans per la Península Ibèrica, on l'onada va començar abans i aquí només va agafar-ne la vora. Tot i això, el vent ha desplaçat la massa d'aire càlid, i per això aquesta setmana s'han aconseguit temperatures extremes a la comunitat. També afecta la radiació solar, que és força alta, i que les pertorbacions a nivell alt són pràcticament estables.

Segons les dades registrades a les estacions meteorològiques de l'Aemet, aquest dimecres es va registrar la temperatura més alta de l'estiu a Binissalem, on es van assolir els 41,6 graus centígrads. "Això no impedeix que s'arribàs als 42 graus en algun punt on no disposam d'estacions", comenta. Es van registrar 41,2 graus a sa Pobla, 41,2 a Porreres i 40,1 a l'estació de la UIB, a l'àrea metropolitana de Palma. A Eivissa es van assolir els 39,2 graus a Sant Antoni de Portmany i 38,9 al Mercadal, a Menorca.

La previsió per al principi d'agost

Guerrero explica que per a la primera meitat del mes d'agost també s'esperen temperatures més altes del que és normal i que plourà també per sota del que és normal. Tot i això, per a aquest cap de setmana s'espera un "alleujament tèrmic", encara que a partir de dimarts tornaran a pujar les temperatures. Aquest cap de setmana també s'espera una tempesta seca i núvols. Després tornarà l'estabilitat i l'augment de les temperatures.

Quan es produeix una tempesta seca?

Una tempesta seca es produeix quan hi ha una capa càlida que fa que l'aigua s'evapori abans d'arribar a la terra. En aquest cas, la capa s'alça a uns 1,500 metres d'altitud. Així, podran donar-se llamps i trons, però no caurà gran quantitat d'aigua.

stats