Societat 24/10/2023

Calvià suspèn els tallers d'educació afectivosexual a les escoles: "A Vox no li interessen i el PP claudica"

L'Ajuntament justifica la decisió per la dificultat d'incloure al programa els tres centres que faltaven, però l'oposició diu que "ja estava previst"

3 min
Una aula en una imatge d'arxiu.

PalmaL’Ajuntament de Calvià –governat pel PP i Vox– ha suspès el contracte amb l’empresa que oferia tallers d’educació afectivosexual als alumnes d’Infantil i Primària de vuit de les escoles del municipi. Aquesta iniciativa es va començar a fer de manera pilot el curs 2021-2022, quan va arribar a tres centres. Al curs següent s’hi van sumar cinc escoles més, i ara quedaven pendents d’incorporar-se a les activitats tres centres (Puig de sa Ginesta, Ses Rotes Velles i Bendinat). En el marc d’aquestes activitats, es feien dinàmiques per als infants –la part principal del projecte–, però també amb les famílies.

L’informe de l’Institut Municipal d’Educació i Biblioteques (IMEB), firmat pel gerent Néstor García Muñoz, justifica l’extinció del contracte en el fet que, per incorporar aquestes tres escoles pendents, suposaria una modificació dels plecs de contractació i un augment de la dotació no emparada per la llei.

"És una llàstima que desaparegui, perquè és un programa enriquidor", assenyala Jesús Nieto, director del CEIP Jaume I de Palmanova. "És necessari treballar de forma integral el desenvolupament dels alumnes a tots els nivells, i l'educació afectivosexual és bàsic que es treballi a Infantil i Primària", afegeix. Ara, per ara "no acabam d'entendre perquè se suprimeixen les activitats, perquè se'ns va convocar a una reunió per dir que continuaven i, de sobte, fora", lamenta.

En la mateixa línia, fonts d'un altre dels centres afectats també mostren el seu desacord amb la mesura. "La valoració que se'n va fer l'any passat va ser positiva, i ara ja tothom tenia programades les activitats que es farien i quan", expliquen. "Els temes que s'hi tracten són interessants i transversals i, a més, no és el mateix fer feina dins una classe de manera rutinària que fer possible que algú extern vingui i ho presenti tot d'una manera més divertida", assenyalen. Ara bé, les mateixes fonts creuen que la decisió presa per l'Ajuntament té una causa: "A Vox no li interessen aquest tipus de temes i el PP claudica. Això és tot. Per molt que diguin que ho fan per una raó administrativa, no crec que sigui cert".

Canvis al capdavant d'Educació

En resposta al rebombori, en un fil de Twitter l’Ajuntament de Calvià explica que “des d’aquest curs el Consistori gestiona de manera directa els cursos de coeducació als centres públics. El Pla d’educació a fectiva sexual està sent redissenyat per part dels tècnics municipals”. L’Ajuntament exposa els objectius que persegueix: aconseguir la “gestió directa dels 11 CEIP en una iniciativa conjunta de l’àrea de Famílies i Igualtat i Educació”; “involucrar els docents i les famílies”; “donar una resposta coordinada a les necessitats i problemes detectats des de l’entorn domèstic i educatiu” i “convertir les escoles en centres transversals de formació”.

La suspensió d'aquests tallers arriba després d’una setmana de canvis al consistori calvianer, en la qual Isabel Bonet (PP) ha assumit la Regidoria d’Educació en substitució de Jaime Bujosa, que passa a assumir altres competències dins l’equip de govern municipal. Precisament, Bujosa era molt ben valorat entre els mestres i equips directius del municipi, pel fet que és docent i coneix la realitat educativa i social de Calvià.

Davant la decisió municipal, el PSIB de Calvià, que durant els darrers vuit anys ha ocupat la batlia de la mà d'Alfonso Rodríguez, mostra el seu rebuig. La incorporació d'aquests tres centres "ja estava prevista i hi havia un 10% de marge pressupostari per fer-ho possible", assegura Rodríguez a l'ARA Balears. La raó eximida pel Consistori, afegeix, en consonància amb l'escola consultada, "és una excusa, perquè el que volen és imposar el seu criteri ideològic i llevar allò que no accepten". "Isabel Bonet té un perfil ideològic molt de dretes, i ja va estar al capdavant de l'IMEB amb el batle Carlos Delgado", ha opinat Rodríguez.

stats