Condemnen a dos anys de presó dos exdirectius de la CAM pels negocis immobiliaris al Carib

Les operacions es van saldar amb unes pèrdues de 25 milions d'euros

L'ex director general de la CAM Roberto López Abad i l'exdirectiu Juan Ramón Avilés durant el judici celebrat a l'Audiència Nacional. EFE
Ara
16/12/2020
2 min

ValènciaL'Audiència Nacional ha condemnat a dos anys de presó l'ex director general de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), Roberto López Abad, i l’exdirector d'empreses de l'entitat, Daniel Gil Mallebrera, com a autors responsables d'un delicte d'administració deslleial en operacions destinades a adquirir hotels i parcel·les a Mèxic i la República Dominicana, que es van saldar amb unes pèrdues de 25 milions d'euros. A més, els inhabilita durant cinc anys per exercir qualsevol càrrec o tasca en una entitat bancària o de crèdit d'Espanya.

La sala també ha condemnat a dos anys de presó els administradors de la immobiliària Valfensal, Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó, com a inductors d'un delicte d'administració deslleial i de tres delictes contra la hisenda pública. En concepte de responsabilitat civil, la sala ha resolt que López Abad, Gil Mallebrera, Ferri i Baldo han d'indemnitzar conjuntament i solidàriament el Fons de Garantia de Dipòsits amb la quantitat de 28 milions d'euros més interessos, una quantitat de la qual cal deduir 12,5 milions que ja van ser consignats. Per tant, la xifra que han d'aportar és de 17,5 milions.

El tribunal també ha absolt Vicente Sánchez Asencio, César Veliz, Juan Ramón Avilés, Remedios Ramón Dangla, María Asunción Martínez Muñoz i Francisco Grau del delicte d'administració deslleial, pel qual estaven acusats pel ministeri fiscal i l'acusació particular. També ha absolt Francisco Climent dels delictes fiscals i del delicte continuat d'administració deslleial. Quatre dels set van pertànyer a la comissió de control de la CAM.

Gestió "negligent"

A la sentència, l'Audiència Nacional afirma que "ha quedat plenament acreditat" que amb les seves actuacions els condemnats van causar "un gravíssim perjudici a l'entitat bancària", en una gestió que afirma que es podria qualificar de "negligent".

Entre els negocis immobiliaris en què va participar l'entitat hi ha la compra i reforma de l'Hotel Caracol a Mèxic. El consell d'administració de la CAM va acordar l'abril del 2004 el préstec de 30 milions de dòlars a l'empresa de Ferri i Baldo, que posteriorment es va anar ampliant unes quantes vegades. Aquest procediment es va repetir per adquirir una parcel·la a Punta Cana (República Dominicana), l'Hotel Gala a Playacar a la Riviera Maia i unes quantes parcel·les a Playa del Carmen (Mèxic).

Durant la instrucció del cas la jutge Carmen Lamela va afirmar que les pèrdues generades per les inversions immobiliàries de la CAM van comportar una injecció de 1.011 milions d’euros al Fons de Garantia de Dipòsits.

stats