Peregrinatge
Societat30/04/2024

El camí de Sant Jaume comença a Lluc

Entre 1.000 i 1.500 mallorquins fans la ruta que passa per Binissalem i finalitza a l'església de Sant Jaume a Palma

PalmaEl camí de Sant Jaume es pot començar des de Lluc. El consell de la catedral de Santiago de Compostel·la reconeix aquesta ruta i permet computar als pelegrins, des del 2018, els aproximadament 45 quilòmetres que hi ha fins a l'església de Sant Jaume de Palma. Ara, l'Associació d'Amics del Camí de Santiago i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) s'han unit per promocionar aquesta ruta, senyalitzar-la i obrir una pàgina web amb la finalitat de "facilitar als pelegrins la coneixença dels elements més emblemàtics de cada poble" del recorregut, segons ha assegurat el capellà mallorquí i canonge honorari del consell de la catedral de Santiago de Compostel·la, Jaume Alemany. " Aquest pelegrinatge a Mallorca té una gran tradició, cada any repartim entre 1.000 i 1.500 credencials per fer el camí des de l'illa", ha afegit.

Ambdues organitzacions varen presentar la possibilitat d'homologar el camí de Lluc a Santiago per dos motius. En primer lloc, perquè els pelegrins passassin pel santuari "més emblemàtic" de Mallorca, segons ha qualificat Alemany. Per altra banda, perquè Ramon Llull va ser el primer pelegrí mallorquí que va fer el camí de Sant Jaume, segons ha assegurat Alemany. La idea inicial és separar la ruta en dues etapes: una que vagi del Santuari de Lluc a Binissalem i una altra que vagi de Binissalem fins a l'església de Sant Jaume de Palma. Una vegada que la ruta mallorquina del camí de Sant Jaume finalitza, els pelegrins poden triar si la volen continuar. "Suggerim agafar la ruta natural del delta de l'Ebre fins a Saragossa, una ciutat amb molta tradició xacobea, i continuar cap a Logroño", ha apuntat Alemany.

Cargando
No hay anuncios

Pelegrins pels pobles

En els pròxims quinze dies les dues organitzacions es reuniran amb la Mancomunitat del Raiguer i també amb el Consell de Mallorca per estudiar les carreteres que formaran part d'aquesta ruta. "Veure pelegrins que passen pels nostres pobles ens ajudarà a tenir una altra manera de visualitzar la vida. Es pot ser feliç caminant amb una motxilla a l'esquena", ha insistit Alemany. A més, també s'han de reunir amb els ajuntaments dels pobles que formin part de l'itinerari per concretar on s'ubicaran les plaques que l'indicaran. La col·locació dels senyals informatius es preveu que es finalitzi l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la subvencions d'aquesta proposta, el president de la FELIB, Jaume Ferriol, ha assegurat que "tant les plaques senyalitzadores com la pàgina web són barates, el que val molts diners és la tasca que han fet sense ànim de lucre des de l'associació ".

Per la seva banda, el batle de Binissalem, Juan Víctor Martí, ha declarat que els interessa formar part d'aquesta ruta i fer-ne difusió perquè tindrà beneficis socials, econòmics i turístics. "Ens agradaria que l'alberg de Can Arabí, on caben 36 persones, es convertís en el primer alberg de pelegrinatge de les Balears i, d'aquesta manera, posar en valor un patrimoni que té l'Ajuntament de Binissalem", ha recalcat Martí.

Cargando
No hay anuncios