Incendis
Societat30/10/2023

La campanya d'alt risc d'incendis forestals finalitza amb 43 sinistres i 2,8 hectàrees afectades a les Balears

Gairebé la meitat dels incendis, per negligències i accidents

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa campanya d'alt risc d'incendis forestals a les Balears, que va començar el passat 1 de maig i va finalitzar el 15 d'octubre, ha conclòs amb un balanç "molt positiu", ja que hi ha hagut un total de 43 sinistres, amb un total de 2,8 hectàrees afectades. El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha presentat aquestes dades, si bé ha demanat prudència i molta precaució, ja que "el risc d'incendi existeix durant tot l'any".

"Són dades molt positives, que suposen la xifra més baixa en tota la sèrie històrica pel que fa a superfície cremada i un dels millors anys en relació amb el nombre de focs", ha dit el conseller. Simonet, al costat de la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres; el cap del Servei de Gestió Forestal del Govern, Joan Santana, i el gerent de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat), Tomeu Llabrés, ha detallat també que, si s'analitzen les dades des de l'1 de gener de 2023 fins a l'actualitat, l'Operatiu d'Extinció d'Incendis (OIF) de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la resta d'organismes que conformen el Pla especial d'emergències davant el risc d'incendis forestals (Infobal), ha treballat en l'extinció de 83 incendis forestals (78 dels quals han estat conats), amb 19,5 hectàrees afectades.

Cargando
No hay anuncios

Per illes, a Mallorca hi ha hagut un total de dos incendis i 52 conats, amb 11,5 hectàrees afectades. A Eivissa hi ha hagut tres incendis i 17 conats, que han cremat 7,9 ha. A Menorca i Formentera no s'ha hagut d'actuar en cap incendi, ja que només s'han ocasionat quatre conats a Menorca i cinc a Formentera. En aquestes dues illes la superfície afectada ha estat de 0,03 hectàrees. Per municipis, els més afectats quant a recurrència de nombre de focs han estat Sant Josep de sa Talaia (sis sinistres), Sant Joan de Labritja (cinc sinistres), Santa Margalida (cinc sinistres) i Andratx (cinc sinistres). En relació amb la superfície, els únics incendis de més d'una hectàrea cremada han tingut lloc a Deià (es Murterà, el 21 d'abril); Eivissa (ses Feixes, el 5 d'abril); Pollença (La Rafal, 16 d'abril) i Santa Eulària des Riu (Aigües Blanques, el 26 de març).

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que les dades són positives, Llabrés ha subratllat que s'ha de continuar treballant per reduir el nombre d'incidents que es produeixen per causes no naturals, sobretot els que tenen gran potencial de propagació. Aquesta reducció es pot dur a terme a través d'actuacions d'adaptació dels boscos al canvi climàtic i de silvicultura preventiva, com les franges d'autoprotecció en zones d'interfície urbana-forestal.

Per part seva, Santana ha explicat que l'estadística oficial d'incendis dels últims 15 anys revela que la tendència general quant al nombre de sinistres a les Balears és a la baixa, "gràcies a les actuacions de sensibilització, consciència del risc, educació ambiental i en la normativa de regulació de l'ús del foc". "Hem d'insistir en la permanent formació, conscienciació i educació en matèria de prevenció", ha assenyalat Santana.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé la meitat dels incendis, per negligències i accidents

Quant a les causes, els sinistres acumulats aquest 2023 han estat principalment produïts per negligències i accidents (48%) i, en segon lloc, per intencionalitat (25%). Les causes naturals (raigs) han representat un 14% del total. Cal recalcar que les negligències són principalment provocades per fumadors, cremes agroforestals mal apagades o descontrolades, motors i màquines o línies elèctriques, entre d'altres. Aquestes causes encaixen amb la mitjana de les últimes dècades, segons l'estadística oficial disponible. Els agents de Medi Ambient de la Conselleria, en col·laboració amb els agents del Seprona de la Guàrdia Civil, són els encarregats de la recerca de les causes dels incendis forestals.