Societat04/06/2018

Campanya per frenar les identificacions policials per l'aspecte físic

SOS Racisme fa una guia amb recomanacions sobre com protegir-se d'una actuació racista

Pau Esparch
i Pau Esparch

Barcelona"En Cheikh no té dret a arribar tard. Si surt corrents amb una motxilla i travessa la plaça Catalunya de Barcelona, segurament l'aturarà algun policia". Ho explica en Mohamed, d'origen marroquí, que reclama que els agents portin càmeres per poder avaluar la seva actuació. En Cheikh, d'origen senegalès, afegeix que si comença a córrer dins el metro, encara té més opcions que l'aturi un vigilant de seguretat. Tots dos es queixen de les identificacions policials per perfil ètnic i se sumen a la campanya 'Pareu de parar-me' de SOS Racisme. L'ONG ha activat una web i ha elaborat una guia amb recomanacions sobre com protegir-se, intervenir i denunciar una actuació policial que els afectats consideren racista.

"Les identificacions per perfil ètnic no són a l'agenda política, però són una mostra del racisme quotidià", lamenta la tècnica de comunicació i incidència de SOS Racisme, Mònica López. "Tota persona que no és blanca es qualifica de sospitosa", assegura, i recorda que les seleccions policials per l'aspecte físic "són il·legals", com recullen la Constitució i diverses lleis orgàniques. López argumenta que les identificacions d'aquest tipus "acaben generant inseguretat ciutadana" perquè les persones afectades "perden la confiança" en els cossos policials. Per això, reclama que els agents estiguin obligats a justificar el motiu de cada identificació. "Només poden identificar en cas de delicte o per prevenir-lo", avisa.

Cargando
No hay anuncios

Però un problema per quantificar la dimensió de les seleccions policials per perfil ètnic són les xifres. SOS Racisme explica que no hi ha dades oficials de les identificacions per l'aspecte físic i afegeix que, si existeixen, "l'administració pública les manté ocultes". Per solucionar-ho, l'ONG està elaborant un estudi, que preveu presentar l'any vinent, sobre les seleccions per perfil ètnic dels Mossos d'Esquadra i d'algunes policies locals. Segons les xifres del ministeri de l'Interior –que comptabilitzen l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil–, el 2013 els dos cossos van fer 6,6 milions d'identificacions a l'Estat, de les quals un 54,6% van ser a persones sense la nacionalitat espanyola.

Cargando
No hay anuncios

SOS Racisme apunta que es tracta "d'un percentatge elevat" si es té en compte que a Espanya només hi ha un 12% de població estrangera. Tot i això, l'ONG subratlla que aquest percentatge no inclou totes les persones amb nacionalitat espanyola que també van ser aturades per l'aspecte físic. L'Aaron assegura que aquest és el seu cas. És d'ètnia gitana i relata que "el problema no només és idiomàtic". "Quan veuen el teu cognom, et tracten diferent", afirma: un dels seus cognoms és Cortés. "Les identificacions s'han de solucionar amb educació als cossos policials", conclou. Els tres testimonis destaquen que la guia que ha fet SOS Racisme servirà perquè les persones sàpiguen quins són els seus drets –que consideren que no són gaire coneguts– davant una identificació policial.