Gabriel Lucas es proclama Millor Sommelier de Balears 2018

El sommelier de Marc Fosh i el primer finalista, Javier Gómez, del restaurant Es Fum, representaran les Illes al campionat estatal

Aina Solano
27/03/2018
3 min

PalmaEl mallorquí Gabriel Lucas, sommelier del restaurant Marc Fosh, s'ha proclamat guanyador del XX Campionat Millor Sommelier 2018 organitzat per l'Associació Balear de Sommeliers.

Javier Gómez, del restaurant Es Fum de l'Hotel Saint Regis Mardavall, i l’italià Gabriele Putignano, exsommelier de Tristan, actualment al capdavant de Wine and More, han estat finalistes, per aquest ordre, del concurs.

Després de rebre el guardó, Gabriel Lucas ha manifestat la seva “immensa alegria” per haver estat campió i s’ha referit a la seva feina de sommelier com “una professió dedicada a fer feliços els clients”. El sommelier, de 34 anys, que fa tres anys que és al restaurant Marc Fosh (una estrella Michelin) ha reconegut ser “competitiu” i ha dit que li agrada formar-se “per anar a competicions”. A més, ha assenyalat que ser sommelier “és ser feliç i transmetre la felicitat als clients" i que "més que ensenyar és acompanyar la persona a l’hora d’elegir un vi”.

Amb una prova teòrica de 50 preguntes ha arrancat aquest dimarts, a l'Escola d’Hoteleria dels Illes Balears, la 20a edició del Campionat Millor Sommelier de Balears organitzada per l'Associació Balear de Sommeliers, que enguany ha coincidit amb el 25è aniversari de l'associació. La prova escrita ha anat seguida d'un tast a cegues d'un vi blanc, d'un de negre i d'un alcohol. Passades les 19 h s’han lliurat els premis del certamen.

El director del Comitè Tècnic del concurs, i vicepresident de l’ABS, Julio Torres, ha destacat el “gran paper que han fet a les proves tant Gabriel Lucas com el primer finalista, Javier Gómez, que ens representaran en el campionat estatal”, i ha valorat “l’assistència de tot el públic” i “el suport de les empreses col·laboradores” que enguany han fet possible vestir l’esdeveniment amb una mostra de productes. Torres ha comentat també que la final “ha estat molt ajustada perquè els tres finalistes han estat a deu punts de diferència, que pràcticament no és res” i ha lloat la “bona feina de tots els participants”.

Gabriele Putignano, Javier Gómez i el campió de Balears, Gabriel Lucas.

Professionals amb molta projecció

Entre els membres del jurat hi ha hagut, entre d’altres, el sommelier del restaurant Schwaiger, Juan Luis Biedma, i Miguel Ángel Prieto, sommelier de Mercavinos i Millor Sommelier de l’estat espanyol el 1997 en el prestigiós concurs internacional Trophée Ruinart. També Daniel Arias, sommelier de Redivins i president de l’Associació Balear de Sommeliers (ABS) des del 2013, qui s’ha referit al prestigi que ha assolit la sommelieria balear en els darrers anys dins i fora de les nostres fronteres. El 2014, el sommelier Roberto Duran va obtenir el tercer lloc al campionat estatal. Un any després es va fer amb el títol de campió i el 2016 va ser fitxat pel prestigiós club londinenc 67 Pall Mall. Actualment fa feina a Singapur i es prepara pel títol de màster sommelier. El 2016, Javier Gómez, primer finalista al campionat d'enguany, va aconseguir el tercer premi al campionat d’Espanya. Enguany tornarà a optar al podi en el concurs estatal.

Daniel Arias explica la ferma aposta que ha fet l’ABS per atorgar als seus sommeliers una formació d’altíssim nivell: “S’estan preparant molt, passant unes proves que s’assemblen més a les d’un campionat mundial”.

“Apostam per un bon planter de sommeliers, molt ben formats, ja que som una comunitat turística i volem professionalitzar el servei de sala de les Illes”, ha conclòs el president de l’ABS.

stats