Urbanisme
Societat 17/09/2024

Can Picafort té una vintena de terrasses il·legals a primera línia i set són d'un regidor

Es tracta d'instal·lacions que envaeixen la zona de trànsit de Costes, un espai que no es pot ocupar

3 min
Imatge d'arxiu de la ubicació de les terrasses en el el passeig marítim de Can Picafort.

PalmaUna vintena de terrasses (23) del passeig marítim de Can Picafort són il·legals perquè ocupen la zona de trànsit de Costes, una franja de sis metres que se situa a continuació de la demarcació marítima terrestre i que no es pot ocupar de cap manera. La llei estatal de costes de 1988 va consagrar el dret de trànsit dels ciutadans per la costa i el reglament de 2014 ho va desenvolupar i regular. "La servitud de trànsit recaurà sobre una franja de sis metres (..). Aquesta zona s'haurà de deixar permanentment expedita per al pas públic de vianants i per als vehicles de vigilància i salvament", diu el reglament. Curiosament, set d'aquestes 23 terrasses il·legals corresponen a establiments d'Eugenio Garrido, regidor de l'Ajuntament de Santa Margalida. Garrido té en zona de trànsit les terrasses d'una cafeteria, cinc restaurants i un hotel.

La situació és encara més complicada, perquè altres vuit terrasses que sí que s'han instal·lat a espais on es podrien permetre –a la zona de servitud– no disposen de l'autorització pertinent al Consell de Mallorca, segons ha pogut saber l'ARA Balears. De fet, la institució insular va deixar clar en un document amb data de 19 de juny que no ha atorgat cap autorització per instal·lar "taules, cadires, cartells ni jardineres entre d'altres al passeig Enginyer Antoni Garau, el carrer Cervantes i el passeig Enginyer Felicià Fuster de Can Picafort". "No consta cap autorització als emplaçaments sol·licitats dins la zona de servitud de Costes, àmbit en el qual podem exercir les nostres competències", assegura el Consell.

En resum, d'aquest grup de 31 terrasses que hi ha al passeig marítim d'aquest nucli de costa de Santa Margalida, 23 ocupen de manera il·legal la zona de trànsit –12 es reparteixen entre la zona de trànsit i la de servitud– i les que estan en zona de servitud s'han instal·lat sense cap autorització del Consell de Mallorca. De fet, el GOB ha presentat una denúncia per ocupació il·legal on recorda que, a més d'exercir la competència de les autoritzacions, el Consell de Mallorca també se n'ha d'ocupar de les inspeccions i les sancions. "Hi ha un incompliment del reglament i la llei de costes", remarca la presidenta del grup ecologista, Margalida Ramis. L'activista considera que, en confirmar que no hi ha cap expedient d'autorització, el Consell admet implícitament que desconeix la situació a Can Picafort. "L'Ajuntament tenia unes ordenances que fixaven uns màxims i que també s'han incomplert", afegeix.

L'ARA Balears ha parlat amb el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, qui assegura que aquesta situació ve de dècades enrere. "Fa més de vint anys que Costes va arribar a un acord amb l'Ajuntament de Santa Margalida, perquè no es podien posar cadires al costat del domini públic". A més, Monjo remarca que "el zelador de Costes va venir fa dos o tres mesos" i que no va posar cap emperò a la situació de les terrasses que, cal recordar-ho, no és competència estatal sinó del Consell de Mallorca. "El Consell no ens ha dit res, i nosaltres no demanam cap permís perquè tenim aquesta autorització [la suposada autorització de Costes] de tota la vida", continua Monjo, encara que no aporta documentació que acrediti aquesta autorització. "Document? D'això més de vint anys i jo no hi era", assenyala.

Sobre els negocis del regidor Eugenio Garrido, el batle Monjo considera que aquesta situació no només l'afecta a ell, sinó a tots els propietaris d'establiments "per igual". "Costes va dir que no podíem posar cadires devora la mar, que s'havien de posar devora la façana, i el zelador va venir i no els hi va donar gens d'importància", reitera, a més d'insistir que aquestes terrasses no són competència de l'Ajuntament. "Nosaltres som uns mandats". "Es fa des de fa més de 25 anys i ha passat gent de tots els partits polítics. Això ve de la saturació turística i de tot aquest rotllo. Però als bars no veig saturació i no els hi sobra res per arribar a final de temporada", diu Monjo, a més d'acusar el PSOE de "denunciar-ho ara, curiosament".

stats