Un canal negacionista de Telegram va empènyer la protesta de la restauració

Més de 2.000 illencs segueixen un grup de difusió per missatgeria instantània que denuncia que el covid-19 és un “cop d’estat”

Un canal negacionista de Telegram va empènyer la protesta de la restauració
Alba Tarragó
15/01/2021
4 min

Palma“Cap d’aquestes mesures protegeix la nostra salut. Ens estan arruïnant la vida i els nostres costums per ridícules estadístiques de ‘suposats contagis’ que no són més que falsos positius en un test que no pot detectar el SARS-CoV-2”. Així inciten a “desobeir les decisions absurdes dels polítics ineptes” els administradors d’un canal de Telegram centrat en les Balears que ja aplega més de 2.000 subscriptors -no en publicam el nom per no fer-li propaganda-. És el mateix que va difondre i empènyer la convocatòria de la protesta del 13 de gener a Palma, que havia de defensar el sector de la restauració contra les restriccions del Govern però que va aplegar tot de manifestants units per un sol objectiu: criticar el Govern.

Creat el 13 de juliol de 2020, el canal d’aquesta aplicació de missatgeria instantània russa va néixer amb la voluntat d’emprendre “accions legals per defensar els drets ciutadans en temps de nova normalitat”. Des d’aleshores, els administradors s’han dedicat a denunciar que la pandèmia del coronavirus és, en realitat, “un cop d’estat” i que la població és testimoni “d’un experiment brutal a escala psíquica i global”. El canal està vinculat a l’associació de consumidors Scabelum, amb seu a Burgos, que també té com a eix central lluitar contra mesures polítiques que suposadament vulneren drets ciutadans.

Dos dies abans de la manifestació multitudinària, el canal va difondre’n la convocatòria, amb l’argument que “el tancament de les petites empreses és una passa més cap a la pèrdua de llibertat i sobirania”. Més de 1.700 persones varen veure aquest missatge i devers 4.000 varen acabar participant en la protesta en el moment més àlgid, segons la Policia Nacional. No ho va impedir que la Delegació del govern espanyol a les Balears l’hagués prohibida tot just el dia abans. Lluny de dir-ho, els administradors del canal varen continuar promovent la protesta i un dia després, el 13, varen publicar un document fet per un advocat perquè els que rebin una multa per haver-hi participat puguin presentar-hi un recurs.

Un canal negacionista de Telegram va empènyer la protesta de la restauració

Entre altres coses, el canal nega que la pressió hospitalària sigui cap motiu per posar en marxa restriccions preventives. En un missatge d’aquesta mateixa setmana en què varen compartir les dades oficials dels nous pacients ingressats en Unitats de Cures Intensives la primera setmana de gener -278 a Espanya i 16 a les Balears-, negaven que “els nombres justifiquin les mesures descol·locades que està prenent el Govern balear”. No obstant això, la realitat és que l’augment de casos de covid-19 ha fet créixer tant els ingressos hospitalaris que la Conselleria de Salut ja ha hagut d’intervenir 40 places de centres privats, per les quals ha de pagar el llit i l’atenció als pacients que l’ocupin. Alhora, les morts per covid-19 continuen augmentant i aquesta setmana ja han superat el mig miler.

Qui hi ha darrere del canal no només està en contra de les restriccions, també s’oposa a l’ús obligatori de la mascareta, i a les vacunes. “Ara que tanta gent al nostre entorn i a tot el món està rebent pressió per vacunar-se, encara som a temps d’ajudar a despertar consciències”, diu un dels darrers missatges. Al canal, es difon material negacionista en diversos formats: declaracions de presumptes experts, estudis i vídeos de YouTube. Una de les doctores que s’hi cita és María José Martínez Albarracín, presentada com a “catedràtica de processos diagnòstics clínics”, que és membre del col·lectiu negacionista Médicos por la Verdad. Li atribueixen afirmacions com que “la covid greu no és una malaltia provocada per un agent biològic que es contagia, sinó una malaltia autoimmune”, provocada per un excés de medicació. Al canal distingeixen el “covid greu” perquè “fins ara s’ha dit covid a un munt de coses diferents, des de la simple grip fins als efectes de les radiacions electromagnètiques”.

L’heroi anticatalanista

La cara visible de la protesta, però, va ser Víctor Sánchez, el propietari d’un restaurant de l’Escorxador de Palma que ha esdevingut una mena de líder per al col·lectiu. El seu compte de Facebook, des d’on va gestar la protesta, el delata també com a negacionista: “Encara creus que tot això no està orquestrat?”, demanava fa uns dies en una publicació en què compartia una imatge en contra de George Soros, un dels objectius preferits dels conspiranoics d’extrema dreta. La publicació l’acusa d’“induir crisis als països” o de ser “propietari de totes les clíniques d’avortament del Regne Unit”. Sánchez també ha creat un xat de Telegram -on no només poden escriure els administradors, a diferència d’un canal- que ja té mig miler de participants que volen preparar més mobilitzacions contra les restriccions. S’hi parla des d’envoltar el Parlament fins a “fer el salt”. De fet, a les xarxes ja hi ha un moviment en marxa en suport d’aquest hostaler que du el lema “Jo també som Víctor” i que fa servir el hashtag #YoTeApoyo.

Si bé la figura de Sánchez s’ha fet pública, no tothom sap qui hi ha rere el personatge. A finals de 2020 va impulsar l’anomenat Partido Independiente Autónomo Español, d’ideologia anticatalanista i situat a la dreta de l’espectre polític. Ell mateix va publicar a principis d’any, al seu mur de Facebook, que “el sobiranisme és una xacra per a la nostra societat” i que “els Països Catalans no han existit mai ni existiran, i només divideixen els ciutadans”. Cal recordar que, en la manifestació, Sánchez va deixar anar als periodistes: “A l’article 21 de la Constitució diu que tenc dret a la manifestació lliure pacífica i sense armes. Les armes les he deixades totes, no n’he duita cap”.

stats