Societat14/08/2013

Per què es desenvolupa el càncer?

El Consorci Internacional del Genoma del Càncer recopila els processos de mutació que generen el desenvolupament dels 30 tipus de càncer més comuns

Efe
i Efe

BarcelonaEl Consorci Internacional del Genoma del Càncer ha recopilat els processos de mutació que generen el desenvolupament dels 30 tipus de càncer més comuns, fet que suposa un pas important per descobrir el com i el perquè de la seva aparició, així com la seva prevenció i tractament. Aquesta troballa, que ha estat possible gràcies al treball desenvolupat de manera conjunta per equips d'investigació de 14 països, ha permès estudiar més de 7.000 genomes tumorals i descobrir més de 20 processos diferents que causen les mutacions dels 30 tipus de càncer més comuns.

La investigació, coordinada a nivell internacional pel doctor Michael Stratton del Sanger Institute de Cambridge, ha estat dirigida a l'estat espanyol per Elías Campo, de la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic-IDIBAPS, i Carlos López-Otín, de l'Institut Universitari d'Oncologia de la Universitat d'Oviedo.

Cargando
No hay anuncios

Segons els autors de l'estudi, aquest primer compendi exhaustiu dels processos de mutació que generen el desenvolupament de tumors és un avanç important, i podria ajudar a prevenir un àmplia gamma de càncers en un futur. Tots els càncers s'originen per mutacions en l'ADN de les cèl·lules de l'organisme. Fins ara no se sabien els mecanismes implicats en la generació de la majoria dels tumors, però arran d'aquest estudi se saben quins són els patrons particulars o firmes mutacionals que causen els càncers més comuns.

La investigació ha permès identificar els processos biològics subjacents al desenvolupament de la majoria d'aquests processos mutacionals i ha mostrat que, mentre que alguns tumors són causats per només dos signes mutacionals, en d'altres intervenen fins a sis firmes diferents, cosa que indica més complexitat. L'aportació de l'equip de Barcelona i Oviedo a l'estudi ha estat la identificació de dos mecanismes fonamentals que causen mutacions en la leucèmia limfàtica crònica, dels quals un està relacionat amb l'edat i l'altre amb la reparació del dany en l'ADN.

Cargando
No hay anuncios

Segons el doctor Elías Campo aquest estudi constitueix "un exemple de la nova visió que pot oferir la seqüenciació massiva i coordinada de genomes de diversos tipus de càncer", cosa que ha permès "explicar el desenvolupament genètic i la història dels càncers analitzats". Els responsables del projecte a Barcelona i Oviedo han destacat que es tracta d'un pas important per descobrir el com i el perquè de la formació del càncer i han assegurat que la troballa té profundes implicacions per entendre la malaltia, així com, potencialment, per a la seva prevenció i tractament.