Maltractament animal

Cans tancats i cabres fermades: detenen dues persones a ses Salines per tenir animals en males condicions

La Guàrdia Civil va observar "greus deficiències" en el benestar dels animals, entre els quals es trobaven 60 gallines, 15 cans, 4 cabres, 2 fures, 2 porcs i 1 cavall.

Un dels cans tancats a la finca.
ARA Balears
03/10/2024
2 min

PalmaLa Guàrdia Civil ha denunciat dues persones per, presumptament, tenir bestiar sense identificar, cans tancats en habitacles bruts que no complien amb la normativa i diverses plantes de marihuana en una finca de ses Salines. Segons ha recollit Europa Press, la investigació es va dur a terme el passat 21 de setembre, quan els agents varen inspeccionar una parcel·la rústica, de la qual tenien coneixement de la possible existència d'infraccions de la Llei de Benestar Animal. En el lloc dels fets, els agents varen observar-hi "greus deficiències" en el benestar dels animals, entre els quals es trobaven 60 gallines, 15 cans, 4 cabres, 2 fures, 2 porcs i 1 cavall.

Pel que fa a les deficiències, les cabres es trobaven fermades, incomplint la normativa sobre animals de producció, ja que aquests no poden estar fermats. La meitat dels cans no disposaven d'identificació, un microxip, ni de targeta sanitària, i els habitacles i llits no reunien els requisits normatius pel que fa a dimensions, aïllament del sòl natural i neteja, perquè hi havia nombrosos excrements sense recollir.

Els responsables tampoc disposaven de nucli zoològic, cosa a la qual estaven obligats pel nombre de cans que posseïen, i les fures tampoc tenien identificació, fet que també obliga la Llei de Benestar Animal.

Així mateix, les cabres, porcs i gallines no estaven censades en la Cartilla Ramadera, ni identificades, en el cas de les cabres i els porcs. Cal destacar que els cans trepitjaven tot el dia grans quantitats d'ossos, ja que els propietaris no els retiraven quan els donaven carn i aquests els ocasionaven ferides a les potes. Els agents també varen observar una plantació il·legal de marihuana amb una vintena de plantes, algunes de grans dimensions, que els agents varen requisar. Per aquest motiu, es va investigar els autors per un delicte contra la salut pública.

Als inspeccionats també se'ls imputen diverses infraccions administratives en matèria de residus, ja que a la parcel·la es varen trobar vehicles abandonats sense entregar a gestor autoritzat. Finalment, una vegada rebuts els informes pericials d'un veterinari, els agents varen valorar el greu estat de salut dels animals domèstics, de manera que varen investigar els responsables també com a autors d'un presumpte delicte de maltractament animal. D'acord amb la Llei 7/2023, els investigats s'enfronten a sancions greus, amb multes d'entre 10.000 i 50.000 euros, i molt greus, amb multes d'entre 50.000 i 200.000 euros.

stats