Societat 16/07/2024

Cantants i actors fan una crida a la mobilització el 21-J: “És ben hora de dir no al turisme massificat”

La plataforma Menys turisme, Més Vida continua amb aquests vídeos sumant accions per la manifestació d'aquest diumenge on exigirà un canvi de rumb

3 min

PalmaNova acció per animar a la participació en la manifestació contra la massificació turística d'aquest diumenge a Palma. La plataforma organitzadora 'Menys Turisme, Més vida', ha publicat un vídeo amb diverses personalitats de les Illes Balears entre les quals destaquen actors i cantants on demanen la resposta de la ciutadania i la mobilització massiva per exigir un canvi de model turístic, econòmic i social.

Un missatge es repeteix constantment durant el vídeo que crida a la mobilització el 21-J: "És hora de dir basta, aquest model és insostenible i ens perjudica a tots". Aquest, sempre acompanyat d'un "us esperam diumenge al parc de les Estacions de Palma", és el gran protagonista de les intervencions de les personalitats illenques. Així i tot, durant la campanya també es toquen altres temes derivats de la massificació turística que preocupen molt els ciutadans de les Balears, com el col·lapse, els problemes d'accés a l'habitatge, la degradació del territori, la llengua, la pèrdua de la vida tranquil·la i en pau que caracteritzava les Illes.

De fet, el cantant d'Antònia Font, Pau Debón fa referència al tema En s'estiu que el grup va escriure a finals dels anys 90 i on cantaven: "Estic de puta mare d'ençà que és en s'estiu". En aquest sentit, el cantant mallorquí assegura que ara ja no pot dir el mateix i que és hora d'actuar per poder tornar a cantar-ho i a sentir-se així.

Al vídeo hi participen Clara Ingold (actriu), Miquela Lladó (músic), Lluqui Herrero (actriu), Margalida Munar (influencer), Agnès Llobet (actriu), Joan Muntaner, Xanguito (músic), Tiu Herrero (cantant), Pau Debon (cantant d'Antònia Font), Toni Horrach (youtuber), Ferran i Vicenç (cantants de Fades), Maria Jaume (cantant), Clara Fiol (cantant de Marala), Xisk (cantant), Joan (Parlars mallorquins), els membres del grup de música Reïna, Antoni Guiscafré (influencer), Pau Franch (cantant), Mar Grimalt (cantant), Joan Mateu Horrach (youtuber), Adrià Arbona (Papa Topo), Maria Hein (cantant), Júlia Colom (cantant), Aina i Neus (Anam Fent), David Ordinas (actor) i Júlia Mèrida (influencer).

Altres dels que participen en el vídeo remarquen que estan cansats de sentir-se "un estranger" dins ca seva i que la seva cultura sigui "un souvenir per a estrangers", o denuncien que la lluita és imprescindible per evitar que "casa nostra deixi de ser casa nostra". "Vull xerrar la meva llengua", "aquest model ens està asfixiant", "és necessari aturar aquest concepte de turisme que hem permès que s'instauri a les Balears"... denunciaven i lamentaven d'altres. El resum és sempre el mateix, "aquesta situació és insostenible, és ben hora de dir prou, tothom diumenge a la manifestació".

Cal recordar que la manifestació d'aquest diumenge, convocada a partir de les 19 h al parc de les Estacions, recorrerà els carrers més cèntrics i "turistitzats" de Ciutat. D'aquesta manera, passarà per Sant Miquel, plaça Major, plaça de Cort i carrer del Conquistador, fins a acabar al passeig del Born. Més de 80 entitats s'han adherit a la mobilització. Durant la concentració es proclamarà un lema acordat per a totes les Illes: 'Canviem el rumb: posem límits al turisme'.

Tot i que l’organització s’ha expandit a totes les Balears i ha articulat un espai de coordinació interilles per establir un front comú i lluitar conjuntament per un canvi de model turístic, dia 21 de juliol la manifestació només es durà a terme a Mallorca, en concret a Palma. “La causa de la mobilització és conjunta, però cada illa va al seu ritme”, ha explicat la presidenta del GOB, Margalida Ramis, a l’ARA Balears. “És un tàndem, hem d’anar fent relleus perquè hi hagi caliu pertot”, ha afegit.

stats