Ciència i medi ambient
Societat05/12/2023

Els ferrerets pateixen el canvi climàtic i perden 11.000 larves en un any

Feia anys que el recompte no patia una baixada tan important

PalmaCom cada any, el Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha fet el cens de la població de larves de ferreret. És la manera més eficient de fer el seguiment d'aquesta espècie endèmica protegida, ja que és impossible fer un recompte dels exemplars adults. Aquest petit amfibi, que només es troba als gorgs i torrents de la serra de Tramuntana, ha mantingut la població els darrers anys. I tot i que, com ja va avançar a l'ARA Balears el cap d'aquest servei, Tomàs Bosch, enguany es preveia una baixada rellevant del nombre d'individus, el resultat del recompte de 2023 ha estat nefast: s'han comptabilitzat 17.283 larves, pràcticament 11.000 menys que l'any passat.

El primer any que es va fer recompte de la població de larves de ferrerets va ser el 1991, quan es varen calcular 13.914 exemplars. Any rere any s'havia incrementat la població d'aquesta espècie en perill d'extinció fins que se'n va doblar la quantitat, i es va mantenir estable els darrers anys. El 2020 n'hi havia 30.787 larves; el 2021, 29.581, i l'any passat, 28.196. Ara, amb aquesta nova situació, el Govern intensificarà el seguiment de l'espècie durant el 2024 i promourà la recuperació d'hàbitats potencials per al ferreret.

Cargando
No hay anuncios

Sequera i altes temperatures

Fonts de la Conselleria d'Agricultura expliquen que aquest descens s'ha produït a causa de les condicions climàtiques del 2023, amb poques precipitacions i temperatures molt elevades una situació que ha provocat una acceleració en la metamorfosi de les larves a les poblacions ubicades als llocs més calents. A causa de la manca de pluges, algunes zones de cria fins i tot s'han trobat completament seques en el moment de fer el recompte.

Cargando
No hay anuncios

A tot això s'hi han d'afegir també els efectes del temporal Juliette de febrer, durant el qual s'arrossegaren branques, fulles i altres materials cap als punts baixos dels torrents. La borrasca va fer que en alguns punts de cria l'aigua fos molt tèrbola i no permetés visualitzar les larves correctament.

La bona notícia és que el descens no es relaciona amb una presència més gran de serps d'aigua, espècies introduïdes que s'han convertit en un dels principals depredadors dels ferrerets. Per altra banda, la Conselleria destaca la recuperació d'una població que es considerava extingida i en la qual es varen detectar 475 larves durant una visita de seguiment. Cal recordar que els recomptes de les larves es fan a cada localitat de reproducció (serra de Tramuntana i Parc Natural de Llevant) i que el seguiment es du a terme a gorgs de torrents i aljubs en els mesos de juny i juliol, època en què hi ha més larves. Actualment, el ferreret està present a 37 localitats.

Cargando
No hay anuncios