El canvi climàtic obliga a rebaixar l'acidesa del Vi de la Terra Mallorca: així és la nova normativa

Agricultura també ha eliminat el logotip identificador que s’establí l'any 2013

Un grup de persones brinda amb vi.
25/12/2024
2 min

PalmaLa Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha modificat la normativa que regula la producció i comercialització dels vins amb la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Mallorca i ha rebaixat l'acidesa total mínima dels vins, que ha passat de 4,5 a 3,5 g/l d'àcid tartàric, per adaptar-se a les noves condicions de la producció de vi derivades del canvi climàtic i a les demandes dels consumidors en la comercialització. Aquest canvi s'ha fet a petició del Consell Regulador, que ha presentat un estudi elaborat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Institut d'Investigacions Agroambientals i d'Economia de l'Aigua (Inagea), en què s'explica que el canvi climàtic impacta no només en les collites de raïm i en la qualitat de les anyades vinícoles, sinó que té un efecte directe sobre els paràmetres fisicoquímics del most.

En concret, l'increment de la temperatura i els canvis en els patrons de les pluges fan que l'acidesa natural del most sigui cada vegada menor. L'acidesa és un paràmetre fonamental en l'elaboració dels vins i influeix en l'equilibri gustatiu, l'estabilitat microbiològica, la conservació del color i la longevitat del producte. Aquesta baixa acidesa natural dels mosts ha fet que en els darrers anys s'hagi hagut d'incrementar la dosificació d'àcid tartàric per arribar al mínim que estableix la normativa. L'addició excessiva d'àcid tartàric pot tenir conseqüències negatives en el perfil sensorial del producte final. D’altra banda, reduir el nivell mínim d'acidesa no té repercussió negativa sobre la qualitat del vi. El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha manifestat que amb aquesta mesura "es dona resposta a una demanda dels elaboradors de vi de Mallorca, ja que s'actualitza la normativa perquè s'adapti a les noves condicions climàtiques".

La segona modificació és l'eliminació del logotip identificador que s’establí l'any 2013, quan es va crear la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Mallorca. El Consell Regulador ha elaborat un estudi per valorar el coneixement del logotip i la seva implantació en l'àmbit social, tant en els consumidors com en els elaboradors de vi de Mallorca. L'informe conclou que no és necessari establir una imatge que formi part de la normativa. D'aquesta manera, tots els elaboradors podran utilitzar voluntàriament el nou logotip de la indicació geogràfica. "Sens dubte, això facilitarà que el Consell Regulador disposi de més llibertat a l'hora d'actualitzar la imatge corporativa del segell de qualitat", ha destacat Llabrés.

Raïm a un camp mallorquí.

L'Ordre del conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ja s'ha publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

stats