Canvi d'hora d'octubre: quan arriba l'horari d'hivern?
Aquest cap de setmana els rellotges s'endarreriran una hora
BarcelonaÉs una de les dues cites anuals amb el rellotge. La nit de dissabte a diumenge, a les 3 de la matinada, toca tornar a canviar les busques del rellotge per ajustar-nos a l'horari d'hivern. Aquesta vegada, el canvi ens permetrà dormir una hora més: a les 3 tornaran a ser les 2.
Tot i que la tardor va començar al mes de setembre, el canvi d'hora es fa sempre l'últim cap de setmana d'octubre i de forma conjunta a tots els països europeus. L'objectiu és fer quadrar l'activitat econòmica i les jornades laborals amb les hores de llum solar. Així, les hores de sortida i posta del sol ara seran més d'hora que durant l'estiu: a principis de desembre, el sol ja marxarà poc després de les 17.30 h i sortirà, al matí, al voltant de dos quarts de vuit.
Una norma obsoleta?
Aquest procediment, però, no està exempt de polèmica, i fa anys que s'estudia si convé canviar o mantenir sempre la mateixa hora. De fet, el debat va arribar fins a les institucions europees, que van decidir deixar enrere el canvi a partir del 2019. El cert, però, és que en ple 2024 això encara no s'ha produït. Què ho està endarrerint? Des de l’anunci de la modificació, la mesura ha tingut grans defensors, però també molts detractors. Els principals detractors: els ministeris de Transport dels estats membres, que veuen com els salts horaris interns podrien dificultar el comerç de mercaderies. Aquests dubtes van portar a ajornar la proposta fins al 2021, any en què els Vint-i-vuit van instar-se a resoldre la qüestió.
Coincidint amb la pròrroga de l'assumpte, els estats van decidir tornar a donar-li una volta a tot plegat. El 2019, cada un dels països de la Unió Europea va crear les seves respectives comissions tècniques amb l'objectiu de decidir el posicionament que havien de prendre. Tot el que s'havia avançat, però, va quedar en paper mullat el 2020, coincidint amb la pandèmia. Des de llavors, el projecte s'ha mantingut guardat en un calaix.
Les propostes
El 2022, en unes jornades celebrades a Barcelona, un grup d'experts va presentar una proposta per eliminar els canvis d'hora a tot el territori europeu. Després d'elaborar un informe, els professionals van determinar que la millor solució era mantenir l'horari d'hivern durant tot l'any. A banda, determinaven que els països de l'oest —entre els quals Espanya i França— havien d'endarrerir permanentment l'hora i passar a compartir fus horari amb el Regne Unit o Portugal.
D'altra banda, el govern espanyol, en el seu dia, va ser un dels que es va posar mans a l'obra per determinar quin havia de ser el seu posicionament. Per aquest motiu, es va crear un grup d'experts per determinar els pros i els contres de mantenir o canviar l'horari. Les conclusions, però, no van ser unànimes: alguns consideraven que s'havien de mantenir els canvis d'horari, altres apostaven per instaurar el d'hivern com a permanent i, finalment, un grupet creia que s'havia d'adquirir l'horari d'estiu, al·legant l'impacte negatiu que tindria el d'hivern en el turisme.