Societat19/03/2019

El GOB critica el Govern per no fer "polítiques d'esquerres a l'altura de la crisi ecològica"

Els ecologistes es mostren decebuts amb les polítiques del Pacte, si bé qualifiquen de "valentes" les lleis de residus i el canvi climàtic

A. Schnabel
i A. Schnabel

Palma"Les autopistes que s'han fet són les que ja havia fet Maria Antònia Munar, igual que el segon cinturó de Son Ferriol", ha subratllat el president del GOB, Amadeu Corbera, durant el balanç de la legislatura que els ecologistes han fet aquest dimarts. La legislatura no ha implementat "les polítiques d'esquerres a l'altura de la crisi ecològica que vivim", ha lamentat la portaveu, Margalida Ramis, per valorar les polítiques autonòmiques dels darrers quatre anys. Unes polítiques que han advocat pel "continuisme" i no tant per un "canvi de model".

El GOB ha destacat, això sí, algunes mesures que "han superat les expectatives", com l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera, la Llei de residus i la Llei del canvi climàtic o el procés de tancament de la fàbrica del Murterar, entre altres. Amb tot, suspèn el Govern, els consells i els ajuntaments de les Balears per continuar amb la política de "més asfalt", assenyalant com a exemple paradigmàtic l'autopista de Llucmajor a Campos, el segon cinturó de Llucmajor a Campos o els projectes viaris "obsolets" de la ronda de Campanet o Algaida, entre altres exemples.

Cargando
No hay anuncios

"600 llicències en sòl rústic", reflex d'una "intensa pressió urbanitzadora"

L'altre gran escull per a unes "polítiques valentes", segons el col·lectiu, és l'oportunitat perduda per desclassificar sòls urbanitzables no desenvolupats. Alguns exemples –diuen– són els nous projectes hotelers en nuclis saturats i vulnerables com Petit Deià, el nou "macrohotel" Zafiro Camp de Mar o el Bahía Sant Pere. Com a mostra de la "intensa pressió urbanitzadora" que viu actualment el sòl rústic de les Balears, ha assegurat que són prop de 600 les llicències otorgades, una xifra similar a la del boom de la construcció que va patir l'arxipèlag abans de la crisi.

Cargando
No hay anuncios

El "caos" de la gestió del litoral també ha centrat les crítiques dels ecologistes. Asseguren que la costa es troba sotmesa a un "estrès permanent" i "creixent" per efecte dels fondejos irregulars, els abocaments d'emissaris a platges o les ocupacions il·legals en espais protegits que ni Ports de les Illes Balears, ni l'Autoritat Portuària, ni Demarcació de Costes, ni la Conselleria de Medi Ambient o el Consell de Mallorca no han resolt.

Corbera també ha lamentat que durant els darrers quatre anys "ha mancat un diàleg amb totes les institucions" i que "el Govern desconeix quantes places turístiques hi ha a Mallorca".