Societat 19/07/2024

'Canviem el rumb': Aquest és el recorregut i l'horari de la gran manifestació del 21-J contra la massificació turística

La manifestació del 21-J sortirà des del parc de les Estacions/plaça d'Espanya a les 19 h

4 min
Un jove vestit de pagès i una al·lota que representa l'empresa immobiliària Engel & Völkers satiritzen la situació que viu l'illa.

PalmaLa nova manifestació contra la massificació turística d'aquest diumenge, 21 de juliol, ja escalfa motors. Després de l'èxit de convocatòria de la primera gran manifestació que va tenir lloc el 26 de maig amb el lema 'Mallorca no es ven', ara els convocants continuen lluitant per les seves reivindicacions. Amb el lema 'Canviem el rumb: posem límits al turisme', la mobilització del 21-J sortirà des del parc de les Estacions/plaça d'Espanya a les 19 h. Te'n donam tots els detalls: itinerari, maneres d'ajudar i els motius darrere aquesta nova acció reivindicativa a les Balears.

Quin és l'itinerari de la manifestació?

La marxa transcorrerà pels carrers més cèntrics de Palma fins a arribar al passeig del Born. L'itinerari és el següent:

  • Parc de les Estacions
  • Avingudes
  • Carrer de Sant Miquel
  • Plaça Major
  • Carrer de Colom
  • Plaça de Cort
  • Carrer del Palau Reial
  • Carrer del Conqueridor
  • Plaça de la Reina
  • Born

Qui l'organitza?

L'entitat organitzadora d'aquesta acció és la plataforma Menys Turisme, Més Vida, a la qual s'han adherit més de 100 entitats i moviments socials, com GOB, Greenpeace, Obra Cultural Balear, Jubilats per Mallorca, Amics de la Vall de Coanegra, SOS Residents, Assemblea de docents de les Illes Balears, Tramuntana XXI, SOS vivienda Formentera, Rebel·lió o Extinció Mallorca i Assemblea Antipatriarcal de Manacor, entre d'altres.

Com hi pots ajudar?

De moltes maneres, expliquen els organitzadors. La primera, amb difusió. La plataforma demana que es comparteixi el seu cartell per whatsapp amb les amistats o a través de xarxes socials emprant els hashtags #CanviemElRumb #MenysTurismeMésVida i #PosemLímitsAlTurisme i etiquetant @contracimera. També han creat una caixa de resistència per poder fer front a les despeses que es puguin derivar de les diferents accions: Colonya Caixa Pollença, IBAN ES49 2056 0004 4810 0073 4127 amb el concepte: Caixa de Resistència Menys Turisme Més Vida.

També es pot participar en els diferents grups de feina (suport jurídic, comunicació, relat, propostes polítiques i coordinació). La plataforma ha posat a disposició dels interessats un formulari en línia per a l'organització dels grups.

Per què organitzen la manifestació?

Les entitats convocants volen posar límits no sols al turisme massiu, sinó a un procés de turistificació que "ofega i condemna l'empobriment i la precarització continuada" dels ciutadans de les Illes i du "a una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural" de les Balears. En concret, exigeixen:

  • L'accés a un habitatge digne.
  • La fi de l'especulació immobiliària, la gentrificació i l'expulsió veïnal.
  • La millora dels serveis públics.
  • Treballs decents i ben remunerats, posem fi a la precarització.
  • La conservació i regeneració dels espais naturals.
  • Respecte per la nostra cultura i la nostra llengua.

Quines altres accions s'han fet?

A més de la gran manifestació del 26 de maig, s'han organitzat diverses accions, una de les més sonades va ser al Caló del Moro. Organitzada de manera independent, però en consonància amb les reivindicacions contra la massificació, els veïns de Son Macià varen organitzar una barricada de palla per frenar els buguis turístics que campen lliurement per la zona. Els veïns de la localitat van tallar el camí per protestar contra les excursions dels vehicles que generen renou, pols i alteren la convivència.

El cartell de la manifestació.

Quins desviaments i talls de trànsit hi haurà?

Per part seva, la Policia Local de Palma i l'EMT han programat per a aquest diumenge diversos talls de trànsit i desviaments d'autobusos a Palma. A partir de les 19 h, es tancarà el trànsit a l'avinguda d'Alemanya en direcció a la plaça Espanya amb desviament pel túnel cap al carrer d'Antoni Marquès, així com General Riera cap a la plaça d'Espanya amb desviament cap a l'avinguda d'Alemanya i Antoni Marquès.

Així mateix, estaran tallats, en arribar a les Avingudes, els carrers 31 de Desembre amb desviament cap a Comte de Sallent i Eusebi Estada amb desviament cap a l'avinguda Gran i General Consell, totes dues en direcció a la plaça del Fortí. A més, la Policia Local tancarà el trànsit a l'avinguda d'Alexandre Rosselló en direcció a la plaça del Fortí, i hi haurà una interrupció de la circulació quan passi la manifestació, i als carrers Antoni Maura i Joan Carles I en direcció a la plaça de la Reina. També s'anul·larà l'Acire d'Antoni Maura, Riera i Unió.

Quins són els desviaments dels busos de l'EMT?

L'Ajuntament de Palma ha explicat que a partir de les 19.00 hores i fins a les 21.00 aproximadament, hi haurà talls que afectaran la xarxa d'autobusos de l'EMT. En concret, es veuran afectades les línies A1 (Aeroport-Palma Centre), L1 (Portopí-Sindicat), L3 (Pont d'Inca-Joan Carles I), L4 (les Illetes-Nou Llevant), L5 (el Rafal Nou-plaça Progrés), L7 (Son Gotleu-Son Serra-la Vileta/Son Vida), L8 (Son Roca-Sindicat), L12 (la Garriga-Nou Llevant), L14 (Sant Jordi-l'Hostalot-pl. Espanya), L16 (el Muntant-Mercat Pere Garau), L23 (l'Arenal-Parc aquàtic-pl. Espanya), L24 (Antiga Presó-Nou Llevant), L25 (l'Arenal-plaça Reina | Catedral), L33 (Son Espases-Son Fuster), L35 (Aquàrium-plaça de la Reina/Catedral), L46 (la Bonanova-Gènova-Sindicat) i L47 (Gènova-la Bonanova-Sindicat).

Canvis a la línia L35

A més, la línia L35 farà inici i final de ruta a Eusebi Estada, al costat de l'estació del tren de Sóller (parada 559). La L25 també modificarà el final i acabarà al passeig Mallorca, parada 203. Altres línies que circulen per la plaça d'Espanya també poden patir retencions puntuals al pas de la manifestació des del parc de les Estacions. Durant el temps que durin els desviaments, quedaran anul·lades les parades 50, 107, 105, 53, 1048, 985, 986, 7, 453, 54, 106, 110, 111, 1051, 981, 543, 1 598 i 455. L'EMT Palma seguirà les instruccions de la Policia Local i recomana consultar els detalls als avisos a la web, aplicació i xarxes socials, i també a les parades afectades.

stats