Societat 26/09/2024

Canviem el Rumb convoca una "gran manifestació" per posar límits al turisme a Eivissa

La concentració començarà aquest divendres, a les 20 h, al parc de la Pau

ARA Balears
2 min
Cartell de la manifestació del 27 de setembre a Eivissa.

PalmaLa plataforma Canviem el Rumb ha convocat aquest divendres, 27 de setembre, coincidint amb el Dia internacional del turisme, una “gran manifestació” per exigir límits al turisme a Eivissa. En un comunicat recollit per EFE, la plataforma ha remarcat aquest dijous que el seu manifest fundacional ha estat signat, en dos mesos, per 700 persones i més de 50 entitats, una quinzena de les quals es reuneix de manera continuada i que s'ha organitzat en grups de treball. Sota el lema 'Posem límits al turisme', la plataforma vol finalitzar les accions d'estiu amb una mobilització que començarà a les 20.00 h, al parc de la Pau, i que des de les 18.00 hores oferirà tallers per als participants.

La manifestació disposa del suport de personalitats d'Eivissa i de la resta de l'Estat que han compartit vídeos a les xarxes socials animant a participar-hi i que han recordat, en el cas de l'arxivera municipal, historiadora i activista política Fanny Tur, que quan "els eivissencs es mobilitzen, aconsegueixen grans coses", com l'aturada de la urbanització de Cala d’Hort o la protecció de les Salines.

També han assenyalat que les plataformes “germanes” de Mallorca, Menorca, les Canàries, Barcelona, Màlaga i Cantàbria estaran "molt pendents" de la manifestació d'Eivissa. “Que sigui una manifestació històrica està a les nostres mans”, han remarcat.

"És evident que hi ha malestar en una part de la societat per moltes raons, pel cost de la vida, per la manca d'habitatge i per la saturació que es produeix en determinats punts i moments de l'illa i de l'any", va apuntar el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, quan va ser demanat sobre la manifestació aquest dimecres. Marí va remarcar que "els beneficis del turisme han de revertir-se en la societat", i ha recordat que l'illa té una dependència “tan gran” del turisme, que ha de corregir “determinats desequilibris” però sense “improvisar”.

Així mateix, va assegurar que tant l'Administració com el sector han d'actuar perquè la societat percebi els “efectes positius” del turisme i “no només els negatius”: “Ara s'estan percebent només els negatius i això és dolent per a la indústria”, va reconèixer. D'altra banda, va indicar com a exemples d'actuacions de la institució insular la futura llei per controlar l'accés de vehicles a l'illa i la "lluita sense quarter" contra l'intrusisme en sectors com l'allotjament i el transport.

stats