Governabilitat a l'Estat

El caos de Mazón fa miques el pla per acabar amb Sánchez

La DANA canvia el curs de la legislatura i la Moncloa pren la iniciativa amb les ajudes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres per explicar el primer pla d’ajudes per la DANA. EFE
10/11/2024
4 min

MadridLa política espanyola s’entesta en donar exemples que atrevir-se amb grans vaticinis és arriscat. Una DANA al País Valencià marcada per la falta de previsió ha trastocat l’escenari de la legislatura: Alberto Núñez Feijóo tenia Pedro Sánchez acorralat pels casos de presumpta corrupció de la seva dona, Begoña Gómez, i del seu exministre de Transports José Luis Ábalos, i, recentment, pel cas Errejón. Però ara qui està contra les cordes és el líder del PP, que veu com la permanència de Carlos Mazón al capdavant de la Generalitat Valenciana és cada dia més insostenible a mesura que es revelen detalls del caos en la gestió de la catàstrofe, amb mentides incloses.

"Pel que estan declarant els responsables de la Generalitat Valenciana, em sembla que s'acosten temps molt durs per al PP. Més que atacar, els tocarà defensar-se", diu a l’ARA un membre del govern espanyol. La Moncloa s’ha posat a treballar per guanyar la batalla política que es deriva de la tragèdia. Públicament, el missatge de Pedro Sánchez és que ara la prioritat és l’atenció a les víctimes i la reconstrucció de municipis arrasats. En aquest sentit, el consell de ministres va aprovar dimarts un primer paquet de mesures de 10.600 milions –entre ajudes directes, avals i bonificacions fiscals– i aquest dilluns n’hi haurà un altre que, entre altres coses, conté permisos retribuïts als treballadors afectats que no puguin acudir al seu lloc de treball.

El president espanyol no vol entrar en assenyalar responsabilitats –diu que "ja hi haurà temps per analitzar errors i negligències"–, tot i que hi ha altres veus que sí que han començat a fer-ho. És el cas de la ministra de Ciència i líder del PSPV, Diana Morant, i també del número 2 del ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán, que en una entrevista a l’ARA aquest dissabte denunciava l'"absoluta incapacitat per estar al capdavant de determinades responsabilitats". La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, deia divendres que té "una opinió sobre la gestió" i que "hi ha decisions que es podrien haver evitat", sense aclarir a què es referia. Fonts de Junts subratllen que, "veient la inutilitat de Mazón, que deixa passar les primeres dotze hores, també ha fallat el govern espanyol" no assumint el control de la situació. En aquest sentit, les mateixes fonts perceben una certa inquietud a l’executiu de l’Estat. "Crec que no van actuar perquè van veure la magnitud del drama", afirmen.

La sortida de Mazón  

De moment, la pressió està focalitzada sobre la Generalitat Valenciana. El dinar de Mazón i les falsedats de la seva consellera responsable d’Emergències, Salomé Pradas, han eclipsat les crítiques del PP als organismes dependents del govern espanyol, a qui culpen de no donar informació exacta o de reaccionar també tard davant el desastre. Per exemple, el ministeri de Transició Ecològica –a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer– és competent sobre els plans d’inundació del barranc del Poio, que al desbordar-se va arrasar amb els municipis de l’Horta Sud, als voltants de l’Albufera. Divendres van passar a l’ofensiva contra la ministra Teresa Ribera per haver-se "amagat" des que es va produir la DANA. Respecte a Mazón, a Génova defensen que "no és el moment d’assenyalar culpables", però sí que, admeten que quan es resolgui la crisi, caldrà obrir el debat. "En futbol, si estàs perdent el partit, no pots dir en ple partit «ara trec l’entrenador»", argumenten. Ara per ara, deixen la decisió sobre qui ha d’assumir responsabilitats en mans de Mazón, conscients que és qui té la potestat de dimitir personalment o destituir els membres del seu govern. 

Tanmateix, la setmana ha deixat prou evidències que el PP no tanca files amb Mazón –malgrat la reunió amb els barons de divendres en què es va intentar escenificar una certa unitat– i les capçaleres més pròximes a la formació conservadora avisen a Feijóo que els errors del govern valencià dificulten la tasca d’oposició a l’Estat. "L’envestida judicial continua. No ha canviat res. Aquest dijous el Tribunal Suprem va imputar Ábalos", sostenen a Gènova, si bé reconeixen que ara no és la prioritat en l’agenda informativa. El PP tenia preparat un pla sobre habitatge per portar a la conferència de presidents –caldrà veure si es manté en peu per a principis de desembre– que, de moment, guardarà al calaix.

El vincle amb els pressupostos 

El context podria ser propici per a Sánchez per intentar consolidar la legislatura i, en aquesta línia, dimarts va fer una mena de lligam entre les ajudes a la DANA i els pressupostos, una de les claus per sostenir el govern. Ràpidament, la jugada es va combinar amb l’anunci del PSPV que donarà suport als comptes de Mazón, cosa que no es creuen al PP, i Génova va reaccionar advertint que no acceptaran aquest "xantatge". Un membre de l’executiu de l’Estat anota que "la pressió serà gran" al PP perquè aprovi els pressupostos, però no és optimista. "Abans es tallen un braç", diu.

Així, Sánchez haurà de quadrar el cercle amb els aliats de la investidura. En una entrevista aquest dissabte a l’ARA, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, assumia que "hi ha una tragèdia que va lligada a aquests pressupostos". "L’escenari canvia i, qui digui el contrari, desconeix absolutament la realitat", afegia. Com era d’esperar, Junts diu el contrari. "Gens ni mica", repliquen des de la formació de Carles Puigdemont, preguntats per si se senten pressionats pels comptes arran de la DANA. Consideren que hi ha mecanismes per afrontar aquesta situació sobrevinguda, com són les modificacions de crèdit.

La crisi ha ajornat les negociacions per la senda d’estabilitat i ha tret del focus temes que tornaran aquesta setmana: dimarts Íñigo Errejón declara als jutjats i dimecres Begoña Gómez a l’Assemblea de Madrid.

stats