Natura

El cap dels agents de Medi Ambient ordena que no s'investigui res per iniciativa pròpia

Cristian Ruiz Altaba censura que es multi un turista que pescava dins Mondragó perquè "no dona bona imatge"

Imatge aèria de la zona del parc de Mondragó
25/10/2024
3 min

PalmaEls agents de Medi Ambient han rebut una nova ordre per part del cap del cos, Cristian Ruiz Altaba, que diu que no s'ha d'investigar res per iniciativa pròpia, sinó sempre sota les indicacions dels caps. Per molt que tinguin coneixement d’uns fets “per la premsa, xarxes socials” i, fins i tot, per altres mitjans, i encara que els fets siguin “presumptament delictius”, el cap ha prohibit als agents cap iniciativa que no sigui autoritzada pel seu superior.

“Es presenta sota un pretext de coordinació, però no ens mamam el dit, sabem que és una passa més per tallar les ales a un col·lectiu exemplar i que sempre ha treballat pel servei públic. És una llàstima la impotència que sentim”, han manifestat dos agents consultats per l’ARA Balears.

Ordre del cap dels Agents de Medi Ambient

La controvèrsia ve d’enrere. Fa poc més d’un any que es repeteixen instruccions i indicacions que no posen les coses fàcils als agents. Uns mesos enrere, com va explicar l’ARA Balears, aquest cos va rebre l’ordre de no passar les denúncies pel registre general de la Conselleria, com era habitual. 

En aquesta ocasió, la instrucció va arribar als agents a través del secretari general de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Miguel Obrador. La nova norma de funcionament estableix que, en comptes de fer-ho al Registre General –un sistema tradicional per presentar denúncies i escrits–, les denúncies s'han de tramitar a partir d'ara de manera interna, adreçant els documents al registre intern. Segons les fonts que l'ARA Balears va consultar llavors, aquesta decisió tampoc no va agradar gens, perquè els agents sempre han considerat que el Registre General és "el registre oficial, amb totes les garanties de transparència i traçabilitat de les denúncies". En canvi, la nova norma podria facilitar que algunes denúncies "puguin enredar-se o directament desactivar-se pel camí", critiquen fonts dels agents.

La mala imatge de multar il·legalitats

A banda de les instruccions de caràcter general, un agent de medi ambient que va aixecar una acta perquè uns turistes estaven pescant dins el Parc de Mondragó ha rebut una represàlia per part del cap, que considera que aquesta actuació era evitable i no dona una “bona imatge”. Ho va escriure el màxim responsable dels agents, Cristian Altaba, a un xat grupal i el seu retret va ser públic.

En aquest escrit, el cap dels agents argumentava que s’ha d’evitar el “col·lapse que tenen els instructors de Medi Natural”, i donava indicacions a l’equip: “Per favor, abans d'aixecar una acta demaneu-vos: 1) és realment un il·lícit? 2) Què ha passat, que sota els principis d'oportunitat i proporcionalitat, obligui a aixecar una acta? 3) L'objectiu de l'amonestació, farà més benefici de paraula, o realment cal pegar una estocada? 4) He de fer la feina rutinària que correspon a l'equip gestor de l'espai natural protegit?”, assenyalava Altaba.

L’agent va respondre al mateix grup explicant per al·lusions que precisament havien evitat altres actes irregulars de turistes, però que en aquest cas el turista no va col·laborar, no va fer gens de cas de les indicacions i va continuar pescant “a una zona balisada” i indicada amb cartelleria en el seu idioma, va explicar l’agent.

Aquesta situació és un episodi més dels que s’han produït els darrers mesos. Els agents han rebut diferents comentaris, fins i tot amb to despectiu, per part del seu cap, pel simple fet de complir amb la tasca de denunciar irregularitats i presumptes il·legalitats al medi natural.

Fonts properes al cos d’Agents han explicat a l’ARA Balears que no entenen "aquesta actitud, que posa constantment en qüestió el compliment de la legalitat vigent". "Som agents de l’autoritat que sempre actuam amb el principi de legalitat. Intentam informar i prevenir, però també ens toca aixecar actes de les irregularitats. Ara això resulta que està mal vist precisament pel nostre cap”, comenten.

stats