El temps a les Balears

Les tempestes deixen fins a 90 litres a la serra de Tramuntana abans del dia més fort de pluja

L'episodi de fortes plogudes i tempestes que registra les Balears està deixant fins ara precipitacions d'entre 40 i 90 litres per metre quadrat en alguns punts, principalment a Mallorca i també a Eivissa

04/09/2024
3 min

PalmaSetembre comença també amb temps inestable. Aquest dimarts, segon dia de l'alerta taronja, les Balears s'han cobert, no només de pluja sinó dels característics caps de fibló i de nombrosos incidents arreu de les Illes. L'episodi de fortes plogudes i tempestes que registra les Balears ha deixat fins ara precipitacions d'entre 40 i 90 litres per metre quadrat en alguns punts, principalment a Mallorca i també a Eivissa. Aquesta situació ha generat retards generalitzats als aeroports de les Balears i que Ports IB hagi declarat el tancament dels seus camps de boies. També ha provocat una gran torrentada a Estellencs. El Servei d'Emergències de l'112 ha gestionat, fins a les 21.30 h, un total de 135 incidents a les Illes (a Mallorca, 105; a Eivissa, 17, a Menorca, 10 i a Formentera, 3). La majoria d'incidències han estat per inundacions de baixos (25) i per caiguda d'arbres (22).

Caps de fibló a l'interior de Mallorca

Al vídeo que acompanya la notícia, publicat a X i gravat per David Esteban a l'interior de Mallorca, es pot veure una mànega a la llunyania. Així, s'han produït xàfecs molt intensos i acompanyats de tempestes a la serra de Tramuntana i a l'interior de Mallorca. Fins a les 15.00 h han caigut a Banyalbufar 60 litres per metre quadrat, mentre que al port de Sóller s'han anotat 33,8 litres. També cal destacar els 20 litres caiguts a Escorca-Lluc, els 19 litres de l'aeroport de Palma i els 14 litres d'Eivissa. Davant aquest escenari, l'Aemet manté actius fins aquest dimarts a les 17.59 h avís groc a tot l'Arxipèlag per precipitacions de fins a 25 litres per metre quadrat en una hora.

Els Bombers de Mallorca han actuat en 19 incidents relacionats amb la tempesta, sobretot per buidatges d'aigua i retirada d'arbres i branques. Aquest organisme ha informat que els municipis més afectats han estat Inca i Calvià.

L'Aemet espera que la situació empitjori dimecres, quan el conjunt de l'Arxipèlag estarà en avís taronja per precipitacions que poden arribar a ser de fins a 90 litres en una hora. Aquests registres podrien ser superiors a 100 litres en dues hores en alguns punts de l'interior de Mallorca i la serra de Tramuntana.

Ports IB, per part seva, tancarà tots els camps de boies des d'aquest dimarts a les 18.30 hores i, de moment, fins dijous a les 18.30 h. Des d'Aena han confirmat a aquest diari que les operacions a les Balears estan experimentant retards generalitzats als vols d'arribada i sortida.

A més, la pluja ha provocat retards en algunes línies de tren i bus de Mallorca, a més de l'anul·lació de les línies d'autobús amb servei cap a platges verges a Menorca. En concret, s'han produït inundacions en alguns trams de la via del tren a la zona de Sineu, que han generat retards a la circulació de la línia Palma-Manacor en tots dos sentits. Prop de les 19 h, SFM ha avisat que la normalitat als trams afectats ja estava recuperada.

Diverses carreteres de Mallorca han estat tallades per inundacions i caigudes de branques i marges a carreteres de la Serra, zona Banyalbufar, Estellencs i la Calobra. També a Montuïri, Algaida, Porreres i Sencelles. La carretera entre Porreres i Felanitx s'ha tallat. El Consell de Mallorca ha habilitat el seu visor d'incidències que s'actualitza en temps real i que es pot consultar en aquest enllaç.

Pel que fa a les línies de bus, el Consorci de Transports de Mallorca ha avisat de diversos retards i de l'anul·lació temporal d'algunes parades. Així, acumulen retards les línies 100s, A11, L203, L204, L500s, A51, L300s, A32 i L401. A més, el servei de la L334 Alcúdia-Formentor ha suprimit el servei fins a nou avís a causa de les tempestes i s'han anul·lat també temporalment les parades de Cala Barques, la de Cala Sant Vicenç, camí de les Ànimes i camí d'Establiments entre Costitx i Sencelles.

Per la seva banda, el Servei d'Emergencies de les Balears ha activat l'Índex de Gravetat 1 (IG-1) del pla Meteobal. Aquest índex s'activa quan la informació meteorològica permeti preveure la imminència d'un fenomen advers amb probabilitat elevada de risc per a persones i béns i també es declara aquest nivell en aquella situació en què s'ha produït un fenomen advers en zones localitzades, l'atenció de la qual pot quedar assegurada per mitjà dels mitjans i recursos disponibles a les zones afectades, però que el seguiment ha de ser supramunicipal.

stats