Les captures de gamba vermella a Menorca augmenten un 70% respecte del 2021
Els pescadors de l’illa n’extreuen 25 tones més que s’han col·locat durant els mesos d’estiu i en garanteixen el subministrament per a l’època nadalenca
MaóEls últims desembres a Menorca el sector pesquer illenc no ha pogut cobrir la demanda de gambes vermelles per a l’època nadalenca. Enguany no hi haurà escassesa de gamba per Nadal. Segons el patró major de la confraria de pescadors de Maó, Pito Quintana, les captures de gamba a Menorca han augmentat un 70% respecte del 2021, cosa que representa 25 tones més d’aquest crustaci en comparació amb la temporada anterior.
Quintana explica que des de principi del 2022 fins al mes de juny les captures de gambes es van disparar, però posteriorment es va normalitzar. A aquesta època de l’any hi ha alts i baixos, tot i que el bon comportament d’inicis d’any fa que el subministrament del crustaci estigui garantit a tota l’illa: “Tot i que hi ha barques a Ciutadella aturades a causa de la normativa europea, aquest Nadal no hi haurà dificultats per comprar-ne”.
Els corrents marins i la profunditat són factors que influeixen a l’hora d’extreure la gamba. Actualment, s’està pescant a uns 700 metres de profunditat i amb una mitjana de temperatura de l’aigua que podria ser l’ideal, entre 12 i 14 graus. Pel que fa a la comercialització, la gamba menorquina s’ha venut anys enrere a Dénia, a Barcelona o fins i tot a Galícia, però l’elevada demanda d’aquest estiu no permet enviar-la fora de l’illa.
En referència al preu del mercat, el responsable de la confraria de pescadors de Maó avisa que el preu mitjà per quilo no davallarà: “Les despeses de gasoil i les nòmines dels treballadors, entre altres despeses, ens deixen un marge de benefici molt baix. I si tens una avaria els guanys de tot un any queden en res”. Així, el quilo de gamba grossa se situarà entre 80-90 euros, a 65 euros la mitjana, mentre que la petita costarà uns 35 euros: “La gamba de Menorca és més econòmica si la comparem amb el preu que es paga per quilo a Palamós o Dènia. Ara és el moment de comprar-la a bon preu i congelar-la per a desembre”.
Una altre tipus de gamba que està guanyant terreny tot i ser la gran desconeguda és la blanca. En aquest sentit, Pito Quintana creu que aquest exemplar “és riquíssim en sabor i barat, ja que el quilo et surt per 12 euros”. Amb tot, la normativa europea que limita els dies de pesca a les embarcacions ha provocat que alguns pescadors a Ciutadella ja no puguin sortir fins a principi de l’any nou. En aquest cas, la gamba vermella arribarà de la zona de Maó. Quintana, però, lamenta la presa de decisions a Europa i del govern espanyol: “Els polítics de Madrid i de Brussel·les ho ignoren tot de la pesca. A les Balears en sabem, de pesca, tot i que no hem sabut defensar-nos a Madrid”.
Futur del sector
Amb aquest escenari, el patró major de la confraria de Maó diu que repetir una vaga no és productiu ni és la solució, i veu amb pessimisme el futur del sector. “Som tres barques de bou a Maó i érem sis, i a Ciutadella han passat de 7 a 3 en els últims anys”, afirma. I preveu: “No hi ha relleu generacional i en deu anys no quedarà ningú”.
Per la seva banda, el patró major de la confraria de pescadors de Ciutadella, Xavi Marquès, és més prudent que Quintana en referència a les captures de gamba: “N’hi ha més que l’any passat, però és un animal molt esquiu, té les seves manies i potser en dues setmanes desapareix”. A més, Marquès assenyala que el sector a Ponent viu amb incertesa la normativa: “Hi ha barques aturades, altres que surten dos dies a la setmana i no sabem si per Nadal obriran la borsa de dies. No sabem si sortiran barques a pescar o no”.
L’increment de gamba vermella compartirà protagonisme amb un altre clàssic a Menorca, el calamar. Novament, seran els productes més venuts a les peixateries de l’illa. Els musclos, el rap i els cornets completen els menús més habituals dels menorquins en una temporada nadalenca per gaudir del producte fresc i de proximitat.