Els carabiners represaliats que defensaren la República
Malgrat ser un cos prorepublicà, només el 25 per cent dels agents de les Illes que des de 1829 combatien el contraban s’atreví a no secundar el cop d’estat de 1936. Mentre que uns se suïcidaren, altres foren assassinats, empresonats o apartats de la institució, que el 1940 fou absorbida per la Guàrdia Civil
PalmaEl Cos de Carabiners es fundà el 1829, quinze anys abans que la Guàrdia Civil. Fou en temps de Ferran VII per iniciativa del mariscal José Ramón Odil Pampillo. La idea era tenir un cos eficient per combatre el contraban i el frau a les costes, fronteres i duanes. Les arques públiques no podien continuar patint una pràctica il·legal que havia proliferat arran de la guerra del Francès (1808-1814).
El juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil, a tot Balears hi havia prop de 600 carabiners: uns 485 a Mallorca, 40 a Menorca i 75 a les Pitiüses. L’historiador llucmajorer Cels Calviño Andreu, de 76 anys, fill de carabiner, aviat publicarà amb Documenta Balear un llibre sobre el cos. El començà a documentar el 1991, un any abans que morís el seu pare. “En saber que li quedava molt poc temps –assegura–, vaig començar a enregistrar converses amb ell perquè em contàs detalls i anècdotes del seu antic ofici. Llavors també vaig cercar el testimoni d’altres col·legues seus”.
El lema dels carabiners era ‘Moralidad, Lealtad, Valor y Disciplina’. El cos prenia el nom de la seva arma característica, la carabina, un tipus de fusell curt i lleuger. Els agents havien d’haver servit un mínim de quatre anys a l’Exèrcit. “Gairebé tots els destinats a l’Arxipèlag –diu l’historiador– eren de la Península, sobretot de les zones frontereres amb Portugal. Mon pare, per exemple, era d’Orense (Galícia). En canvi, la majoria dels guàrdies civils eren de les Illes; es dedicaven més a l’ordre públic”. Ideològicament, també hi havia diferències entre els dos cossos: “Els carabiners estaven més a la vora de les classes humils, solien viure en nuclis costaners amb els pescadors. La Benemèrita, en canvi, es relacionava més amb els estaments conservadors”.
Història oculta
L’arribada de la Segona República l’abril de 1931 fou un revulsiu per als carabiners. “Feia temps –apunta Calviño– que reclamaven poder guanyar el mateix que la Guàrdia Civil i ho aconseguiren. Passaren de cobrar 197,70 pessetes a 300 mensuals. Abans, amb el poc que guanyaven, era normal que rebessin suborns dels contrabandistes. Aquell augment de sou propicià que gran part de cos fos prorepublicà quan es produí l’aixecament militar. Tot i així, molts hagueren d’acatar les ordres dels seus comandaments per una qüestió de supervivència. A les Balears només un 25 per cent del cos s’atreví a plantar cara als insurrectes”.
Un d’aquests ‘valents’ carabiners fou Gaspar Caballero Méndez. Va néixer a Oliva de la Frontera, un poble de Badajoz (Extremadura). Al 1920, amb poc més de 20 anys, fou destinat al Llevant de Mallorca, on es casaria amb una artanenca. Fa 20 anys un net seu, Gaspar Caballero Femenias, de 63 anys, va descobrir la seva història oculta. “El dia del funeral de la meva padrina, mon pare i els seus dos germans es posaren a parlar dels últims dies que visqueren al costat del padrí, mort el 1943. No va poder sobreviure a les seqüeles físiques que li deixaren prop de vuit anys de presó”.
El 17 de juliol de 1936, el dia del cop militar, Caballero es trobava destinat a la comandància de carabiners d’Alcúdia. Mallorca tot d’una caigué del bàndol dels insurgents. “Ell –diu el net– s’oposà a lliurar les armes als seus superiors. De seguida l’enviaren a la presó de Can Mir de Palma, ocupada avui per la Sala Augusta, de cinema”. A fora, Caballero hi deixava la dona i tres fills petits. “Per estar a prop de la presó, la padrina decidí anar a viure a Palma. Es posà a servir amb la seva filla a casa d’uns senyors. Als seus altres dos fills, mon pare, de cinc anys, i el meu conco, de deu, els llogà de porquerets en una possessió prop de Cala Torta (Artà) a canvi de manutenció”.
Sempre que podia, la padrina visitava el marit a Can Mir amb algun dels seus fills. “Un dia –assegura Caballero– hi anà amb mon pare i quan el va veure li preguntà: ‘Què fa mon pare dins d’una gàbia?’. No se’n sabia avenir”. En una altra ocasió fou la filla de nou anys qui anà a la presó tota sola. “La padrina l’hi envià amb uns medicaments dins d’una senalleta perquè sabia que el padrí estava malalt. Els vigilants la feren identificar i, a continuació, la despullaren i la posaren enmig del pati davant la mirada de prop de mil reclusos. En arribar el meu padrí, tot d’una es tragué la jaqueta de damunt per tapar-la. L’abraçà i no pogué aturar de plorar. La meva tia sempre em perjurà que mai no perdonaria aquella humiliació”.
El calvari de Formentera
Després de Can Mir, Caballero passaria pels penals de La Mola (Maó), Sagunt (València) i Cartagena (Múrcia). Finalment anà a parar al camp de concentració del port de la Savina (Formentera), el més temut de l’Espanya de la postguerra. El recinte, conegut com Sa Colònia, ocupava una dimensió similar a dos camps de futbol. Durant els dos anys que estigué en funcionament (1940-1942), acollí 1.500 republicans (la majoria extremenys), dels quals n’acabaren morint 58. “Estant a Formentera, el padrí envià un missatge a la seva dona per demanar-li que deixàs de llevar menjar als fills per enviar-l’hi. Li digué que el menjar mai no li arribava perquè se’l quedaven els vigilants”.
El 1942 Caballero va poder sortir de Sa Colònia amb 43 anys acabats de fer. “Morí –diu el net– al cap de dues setmanes fruit d’una mala alimentació i d’una mala higiene després d’haver passat vuit anys entre reixes. Ves a saber si també patí tortures. En retrobar-se amb la família, ell ja sabia que li quedava poc temps. Un dia reuní els tres fills i els recordà els quatre valors que havien de regir les seves vides: anar ben vestits per ser dignes d’entrar a casa d’altri, estudiar, respectar els padrins i la mare i estimar-se entre ells”.
Suïcidis
Hi hagué altres carabiners que, abans de patir la pena de la presó, s’estimaren més suïcidar-se. Fou el cas de Fausto Fito Gómez. El 23 de juliol de 1936, estant a s’Arracó (Andratx) amb el seu company Felipe Cabrera Rodríguez, s’assabentà de l’arribada de tropes feixistes. Ambdós decidiren refugiar-se a la muntanya fins que la situació s’aclarís. Llavors s’activà una operació de recerca i captura contra ells. Davant tanta pressió, al cap d’uns dies Cabrera decidí lliurar-se. Fito, en canvi, s’hi negà i acabà llevant-se la vida. El mateix camí seguí Salvador Moreno Acuña. El 24 de juliol de 1936 se suïcidà decebut amb el resultat d’una reunió que hi havia hagut a Esporles entre la Guàrdia Civil i Carabiners per decidir el posicionament del cos davant l’aixecament militar.
Els pobles on els carabiners oferiren més resistència foren sa Pobla, Manacor, Sóller i Pollença. El 20 de juliol de 1936, defensant l’estació radiotelegràfica del far de Muleta (port de Sóller), hi havia Manuel Braulio i José Gil. No dubtaren a obrir foc en arribar de Palma l’escamot feixista de Jinetes de Alcalá. En mataren l’oficial Javier Lizasoaín. Com a represàlia, serien jutjats i afusellats. El 2015, en compliment de la Llei de memòria històrica, fou retirada la creu que hi havia a l’indret en record de Lizasoaín. A Pollença, un altre carabiner condemnat a mort fou el sergent Rafael Arrabal Ruiz, que es negà a lliurar les armes.
Purga
Eduardo Calviño Díaz, pare de l’historiador Cels Calviño Andreu, forma part del 75 per cent de carabiners que a les Balears donaren suport al cop d’estat. “El 1935, a 24 anys –diu–, aterrà a Mallorca procedent de Galícia. El destinaren a l’Arenal. No tingué més remei que acatar les ordres dels seus superiors. El 16 d’agost de 1936 l’enviaren a Portocristo per aturar el desembarcament de les tropes republicanes del capità Bayo. Només s’hi va estar, però, dos dies. El desplaçaren fins a Llucmajor perquè pensaven que hi hauria un altre desembarcament al sud de l’illa”. Els homes de Bayo recularen al cap de tres setmanes. “Si hagués estat un exèrcit disciplinat –em digué mon pare–, haurien arribat a Palma en dos dies”.
En aquella expedició fallida hi havia carabiners mallorquins que, en esclatar la Guerra Civil, havien partit en vaixell fins a Menorca –fou l’única illa que es mantingué fidel a la República fins al final del conflicte. Altres havien arribat a Catalunya, on s’integraren a l’exèrcit republicà. “En acabar el conflicte –apunta Calviño–, tots els qui havien fugit foren obligats a reincorporar-se a la seva antiga destinació. Llavors se’ls jutjà. Alguns patiren condemnes de cadena perpètua. Tanmateix, a partir de 1940, molts quedaren en llibertat ja que la dictadura, davant la superpoblació de les presons, les començà a descongestionar”. El 1940 els carabiners passaren a formar part de la Guàrdia Civil. “S’adoptà aquella mesura –conclou l’investigador– per liquidar un cos que havia estat molt prorepublicà. Es demanaren informes d’aquells que, abans de la guerra, freqüentaven cafès d’esquerres. Els qui foren purgats s’hagueren de dedicar a altres feines”.
A part dels carabiners, un altre cos que patí represàlies per defensar la República fou el de ferrocarrils i tramvies de Mallorca. En esclatar la Guerra Civil, en una xarxa de 220 km, hi havia prop de 700 treballadors: 100 a Sóller, uns 300 a Palma i uns 400 a la Part Forana. Formaven part del Consell Obrer Ferroviari, un sindicat molt potent vinculat a UGT. Fou el col·lectiu més actiu en la vaga general que es convocà el 19 de juliol de 1936, un dia després del cop d’estat. Les autoritats insurrectes no aconseguiren prendre el control del tren fins al cap de tres dies. La venjança estava servida.
La historiadora Maria Antònia Fernández Pizà acaba d’inventariar part de la repressió exercida sobre els ferroviaris illencs en el llibre La Companyia dels Ferrocarrils de Mallorca durant la Guerra Civil: la seva contribució a la defensa passiva de l’illa. Té documentats 15 assassinats. Entre ells hi hagué Miquel Femenies Mas, president del sindicat, Antoni Tomàs Prats, Antoni Ochogavia Cervera i Bartomeu Sans Pons. “Altres 200 operaris –apunta Fernández– foren depurats, és a dir, expulsats del cos per ser sospitosos de ser d’esquerres”.
L’extensa xarxa ferroviària de Mallorca fou de gran utilitat per als insurgents. “Els permeté –assegura la historiadora– transportar soldats per tota l’illa i sobretot al Llevant, quan es produí el desembarcament de les tropes republicanes del capità Bayo el 16 d’agost de 1936. Amb els vagons també es pogué traginar material per construir les defenses costaneres. Fins i tot, durant la guerra, cada nit, s’habilità una línia especial des de Palma per dur armament a la base naval de Sóller”. Les telecomunicacions ferroviàries serien igualment aprofitades: “A les estacions dels pobles hi havia un telèfon, amb el qual els insurrectes avisaven de possibles bombardejos quan albiraven avions republicans. Les potents sirenes de les estacions també serviren per alertar la població”.
En el conjunt de l’Estat hi hagué molts de ferroviaris represaliats per haver donat suport a la Segona República. La seva història es pot resseguir en el documental Los hijos del Hierro (2022) i en el web de Renfe www.memoriahistoricaferroivaria.org. Les xifres recollides per l’historiador Francisco Polo parlen de quasi 83.000 ferroviaris depurats, un 88% de la plantilla. Prop de 6.800 patiren penes de presó (de mesos a la cadena perpètua), un centenar foren condemnats a mort. I un nombre indeterminat acabaren sent afusellats. El 2011, a Burgos, s’obrí una fossa amb 59 cossos, que, a causa de l’ofici de les víctimes, seria coneguda com ‘la fossa dels ferroviaris’. “A Mallorca –diu Fernández– encara s’ha d’estudiar més a fons la repressió que patiren els ferroviaris. És un col·lectiu que la memòria històrica encara no ha reivindicat prou”.