Els caragols amb cranca, recepta de la Biosfera
Aquest plat està entre els vuit escollits per la ciutadania
MaóLa idiosincràsia de Menorca ha duit els caragols amb cranca a situar-se entre els vuit escollits per la ciutadania, a través d’un procés participatiu del Consell Insular, com a referent de la cuina menorquina. Aquesta recepta s’ha inclòs dins el llibre Recetas de la Biosfera, publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient mitjançant l’organisme autònom Parcs Nacionals.
L’edició recull una selecció de plats tradicionals elaborats amb productes locals a 20 reserves de la Biosfera de l’Estat. Hi ha un total de 150 receptes que defineixen l’essència de la cuina tradicional. Els plats han estat prèviament escollits pels habitants de les reserves a través de concursos de cuina. La publicació és un homenatge a la gent que viu en aquests indrets i que mantenen la manera tradicional de preparar amb productes de la terra i el coneixement dels avantpassats les mostres de la cuina local. El llibre divulga la cuina tradicional com a element diferenciador que pot impulsar el desenvolupament econòmic.
Els caragols amb cranca es presenten en el llibre Recetas de la Biosfera com a exponent de la cuina de productes de recol·lecció típica de Menorca, amb una combinació de mar i muntanya fort en sabor per l’ús habitual dels budells, corall o altres parts del marisc en la picada de molts sofregits com les calderetes o panaderes. Antigament s’elaborava amb cranc pelut, ara espècie protegida. El llibre remarca que els caragols amb cranca solen acompanyar-se de la salsa autòctona, la maionesa.
Passes que cal seguir
La recepta que la publicació del Ministeri fa extensiva al conjunt del país comença amb la cocció dels caragols nets i purgats, amb aigua, sal, fulles de llor i herbes aromàtiques. Després de dues hores de cocció, els caragols es deixen reposar en una olla amb el brou que desprenen. En una cassola de fang es fregeix en oli d’oliva les potes de cranc i, quan agafin color, les reservarem a part. En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, all, pebre verd i els tomàtics pelats i ratllats. Ho deixem confitar 10 minuts i, a continuació, hi afegim les potes de cranc i els caragols, un got de brou de cocció i ho cuinam a foc lent durant uns 15 minuts. Una vegada apaguem el foc, s’ha de deixar reposar un parell d’hores. Abans de servir a taula, posam de nou la cassola a foc per reescalfar. Els caragols amb cranca de Menorca estan a punt per ser degustats.