Carles III, truqui a Desokupa!
Un estratagema legal del defenestrat príncep Andreu de York podria garantir-li el dret a viure en una mansió reial durant 75 anys
BarcelonaSi poses "mala sort" a Google, et redirigeix a una foto de Carles III. El pobre hereu de la reina Elisabet II s'ha passat tota la vida en posició de sortida per començar la seva cursa vital com a rei i, des que va arribar al tron només li passen desgràcies. La primera i preferent és que al cap de ben just un any de ser proclamat cap d'estat dels britànics li han detectat un càncer, una malaltia que sembla que no acaba de superar, ja que la transparència de Buckingham sobre aquesta qüestió s'ha anat diluint amb el temps i fins i tot s'ha arribat a filtrar que s'estaven fent passos en la preparació del seu funeral. Però si bé la malaltia és el problema que més titulars ha acaparat, la guerra familiar que sacseja els Windsor i que enfronta el monarca amb el seu germà Andreu no és una qüestió menor.
Tot i que la guerra entre el rei Carles III i el seu germà més problemàtic es deu a molts motius i implica múltiples lluites simultànies, la qüestió més polèmica és la voluntat del monarca de fer fora Andreu de la mansió de 30 habitacions en la qual viu gratis perquè es finança amb diners de la Corona. Aquesta mansió, anomenada Royal Lodge, està situada dins dels jardins de Windsor i des que Carles III va assolir el càrrec vol destinar-la a usos que no siguin el gaudi i goig del seu germà Andreu, que hi viu com un rei sense ser-ne. Vol desnonar Andreu però també Sarah Ferguson, de la qual està divorciat però amb qui –a banda de l'ostracisme reial– comparteix sostre.
L'anunciat desnonament del príncep Andreu no és –només...– fruit de la mania personal del rei al seu germà, ja que s'emmarca en un pla ara mig aturat de reordenar les finances reials, cosa que inclou també el patrimoni històric de la família. De fet, es notava que Carles tenia al cap des de feia temps com volia implementar aquest nou pla del patrimoni reial britànic, ja que va portar-lo a la pràctica al cap de molt poc temps d'esdevenir rei. Encara que molts l'entenen com una venjança de Carles a Andreu per l'enveja que li hauria tingut sempre per ser el fill preferit de la difunta reina Elisabet II, la realitat no és aquesta. Carles també va fer fora el seu fill Enric de la mansió que ocupava amb Meghan Markle, anomenada Frogmore Cottage i en la qual havien invertit 2,7 milions d'euros en una reforma per deixar-la al seu gust.
El rei 'del poble'
El pla de racionalització del patrimoni i les finances reials perseguia diversos objectius alhora i que tenien com a finalitat ulterior fer-lo semblar un rei planer, un home del poble... A efectes pràctics era una purga amb llum i taquígrafs dels paràsits que no contribueixen als interessos de la institució o que, pitjor encara, la depauperen encara més amb cada notícia que protagonitzen. En segon lloc, per compensar els excessos d'aquests paràsits, el pla de Carles també volia obrir al poble i al turisme part d'aquestes propietats, cosa que era sense cap mena de dubte un intent desesperat per millorar l'escàs afecte que els britànics han sentit tradicionalment per ell, al qual sempre han vist com un home tebi que no hauria arribat enlloc fora de la institució hereditària en la qual va néixer.
Aquest pla, evidentment, tenia el nom d'una víctima en negreta a dalt de tot, que era el del príncep Andreu de York, el més paràsit entre els paràsits. Aquest senyor té un currículum tan farcit d'escàndols que no es mereix ni que se li obri la porta automàtica d'una farmàcia. No cal ni dir que el seu darrer conflicte amb la Corona va ser pel cas Epstein, en què Andreu va ser acusat d'haver abusat sexualment d'una menor, una acusació per la qual no se'l va condemnar perquè va arribar a un acord extrajudicial amb uns diners que tots intuïm qui va posar... Amb aquest passat recent i d'altres que no rememorarem perquè se'ns faria dilluns, no cal ser gaire llest per entendre que un cop desaparegut el benefici de l'amor de la seva mare-reina, perdria alguna cosa més que l'agenda pública i els honors que havia anat rebent al llarg de la seva vida.
Un as a la màniga
Tots aquests elements van fer que Carles decidís que havia d'evacuar el Royal Lodge. El problema és que el seu impiu germanet s'ha tret un as de la màniga per impedir-l'hi. Segons The Times i el Daily Mail, Andreu ha fet servir d'escut antidesnonaments un contracte signat amb la Corona –és a dir, la seva mare...– l'any 2003 que li garantia l'ús d'aquesta casa durant 75 anys. És a dir, fins al 2078, una data en la qual ell estarà previsiblement descansant en pau, perquè ja tindria 118 anys. Aquest contracte, que vindria a ser com una espècie de PAH dels aristòcrates, quedaria després de la seva mort en mans de les seves dues filles, Eugènia i Beatriu, que podrien fer ús de la propietat fins que siguin molt grans, ja que tindrien uns 90 anys quan prescrigués el document. De fet, que elles en fossin les destinatàries finals seria també una fórmula de pressió contra Carles, que tindria en bona consideració les seves dues nebodes per la tasca de representació reial que han fet sempre.
Com que els dos germans es parlen a base de filtracions a la premsa, ja s'ha divulgat la contraresposta de Carles al contracte que Andreu s'ha tret del barret. Era una mesura fàcil d'esperar: Andreu és un royal en estat pur no té ni ofici ni benefici i, per tant, no té diners per mantenir la casa ni el servei i la seguretat que aquesta necessita. De fet, la seva situació econòmica s'ha agreujat des que el van fer fora de la família reial per pederasta perquè ja no cobra el salari públic que percebia. Per tant, això el deixa en mans de l'arbitrarietat de l'actual rei britànic i dels que puguin venir després, ja que les seves úniques entrades són el salari que pugui rebre del ducat de Lancaster, que sempre gestiona el monarca. Carles III, més auster que la seva mare, ja li va rebaixar l'anualitat de 283.000 euros que la difunta reina li havia assignat. És a dir, que si no marxa voluntàriament del Royal Lodge, potser n'acabarà marxant per fam, ja que una nova rebaixa podria ser imminent.
Noves filtracions –interessades d'Andreu– han assenyalat que Carles vol apropiar-se d'aquest casalici del segle XVIII per a ell, ja que el vol deixar llest per a Camil·la si mai es quedés viuda. També s'ha publicat que el rei la vol per donar-la al seu fill Guillem, ja que des que va abandonar Londres viu a una casa molt més modesta de Windsor, anomenada Adelaide Cottage, a pesar de ser l'hereu. Sigui com sigui, no m'importa gens on acabarà vivint Andreu, l'únic que vull saber és on viuran els corgis de la reina Elisabet II que va adoptar Sarah Ferguson si els fan fora del Royal Lodge. Espero que si al final Carles III truca a Desokupa, aquesta empresa no faci pagar justos per pecadors. També espero que el pla de Carles inclogui que els britànics puguin conèixer els corgis reials. Això sí que seria ser un rei que escolta el poble!