El cas dels usos irregulars al polígon de Campos ja és a la Fiscalia
El Ministeri Públic té informació des de fa mesos sobre les activitats comercials que es fan a sòl qualificat com a recreatiu
PalmaEl cas dels negocis comercials del polígon de Campos que s'ubiquen en un sòl no apte per a aquest ús ja és en mans de la Fiscalia Anticorrupció de les Balears. Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, el Ministeri Públic disposa des de fa temps d'informació relativa a les activitats que duen a terme determinades grans superfícies en unes naus que no es troben a la zona qualificada per a un ús comercial. Una presumpta irregularitat que inicialment un particular va denunciar davant l'Oficina Anticorrupció, però que també és hores d'ara a la taula de la fiscalia especialitzada a combatre la corrupció.
De moment, es desconeix si la Fiscalia Anticorrupció ha duit a terme algunes perquisicions o si, coneixedora que el cas també està és investigat per l'Oficina Anticorrupció que depèn del Parlament, ha decidit esperar a veure'n els resultats. Segons les fonts consultades per l'ARA Balears, en aquests moments encara no es pot confirmar que l'organisme que dirigeix Cristóbal Millán hagi remès cap escrit al Ministeri Públic.
Segons la normativa que empara la creació de l'Oficina Anticorrupció, en concret l'article 49, és obligatori que es produeixi un pronunciament de cada cas. Aquest escrit pot ser una comunicació "a l'autoritat administrativa corresponent per tal que iniciï els procediments sancionadors, disciplinaris o de qualsevol naturalesa que corresponguin", o, en cas que s'apreciï una possible trascendència penal de l'assumpte, formalitzar denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció.
Aquesta denúncia sembla que encara no ha arribat al Ministeri Públic, però sí, en canvi, un escrit formalitzat fa ja mesos en el qual un ciutadà exposa amb detall com diferents negocis que operen al terme municipal de Campos, i principalment a la zona del polígon que es troba a l'entrada al poble des de Llucmajor, ho fan en una zona on no es pot dur a terme l'activitat comercial. Algunes d'aquestes zones estan qualificades com a aptes per als usos recreatius i, per tant, segons els experts en dret administratiu en cap cas això habilita per a l'activitat comercial.
Segons va avançar l'ARA Balears el passat mes de maig, els informes del jurista i d’altres tècnics municipals donen per bona la interpretació per permetre l’ús comercial on no hi està previst perquè, segons afirma el tècnic jurídic en un dels informes als quals va tenir accés aquest mitjà, “el règim d’usos es troba totalment desfasat” i s’ha considerat “com un ús admès el comercial des de la mateixa implantació de les edificacions que avui s’hi troben”. Ara, però, fonts properes a l'Ajuntament de Campos confirmen el nerviosisme actual dels tècnics que participaren en donar cobertura a aquests usos mitjançant diferents informes.
El Diario de Mallorca, ampliant la informació avançada el mes de maig per l'ARA Balears, va situar a l'ull de la investigació l'actual director general d'Emergències del Govern, Sebastià Sureda, també regidor d'Urbanisme de Campos. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, hi ha almenys dues persones més que han estat situades dins l'expedient de l'Oficina Anticorrupció, però de moment no han trascendit els seus noms ni càrrecs.
A preguntes de l'ARA Balears, quan es va publicar la primera informació sobre aquestes presumptes irregularitats urbanístiques, la batlessa del municipi, Xisca Porquer (PP), va admetre que “és cert que són coses un poc rares”, encara que va insistir que “tot el que s’ha fet és legal”.
Aquest dilluns, hores després de tenir coneixement que la investigació del cas del polígon de Campos apuntava a l'actual director general d'Emergències, exsoci del pare de la presidenta Marga Prohens, el Partit Popular va registrar al Parlament la iniciativa per desmantellar l'Oficina Anticorrupció, que ja havia anunciat.