Política

Les cases il·legals de Pollença que es lloguen a turistes, l'arma del PP per desactivar el PSOE

Els populars volen aprofitar la petició de l'ajuntament pollencí perquè la Llei de simplificació administrativa salvi les cases irregulars del municipi

Pollença
05/09/2024
3 min

PalmaEl PP pensa treure el màxim profit als dos posicionaments que divideixen el PSIB respecte del Decret de simplificació administrativa, que ha començat a tramitar-se com a projecte de llei. Mentre que un sector, encapçalat pel portaveu del partit al Parlament, Iago Negueruela, condemna que la norma permeti regularitzar milers de cases il·legals en sòl rústic, altres representants socialistes, com el batle de Pollença, Martí March, demanen que s'aprofiti la tramitació parlamentària per consolidar la llicència turística de prop d'un miler de cases irregulars.

De fet, els populars han arribat al punt de batejar com 'esmena March', en referència al batle pollencí, la petició de modificar l'actual redacció del decret, que estableix que les cases que es legalitzin no podran dedicar-se al lloguer turístic. Cal recordar que una norma que va aprovar Jaume Matas va permetre que aquells que, tot i no tenir les cases legalitzades, poguessin dur a terme una activitat turística amb autorització oficial per fer-ho. "Ara, amb la redacció actual del decret, totes les cases il·legals de Pollença i algunes més que fan lloguer turístic gràcies a aquella norma [la de Matas] quedarien sense poder-ho fer. A Pollença hi ha una revolució, i cap batle s'atreviria a no lluitar per això, pensi el que pensi", explica un misser coneixedor de la normativa.

Per aquest motiu, el ple de l'Ajuntament de Pollença va votar una proposta de Tots- El Pi que demanava modificar aquesta redacció i que els propietaris que tenen un document per explotar turísticament habitatges il·legals, ho puguin continuar fent. MÉS per Mallorca ha votat en contra d'aquesta proposta, però s'ha aprovat igualment. El PSOE ha defensat la seva posició i ha remarcat que va ser "el primer grup municipal a posar de manifest la contradicció del decret de simplificació, amb un article que legalitza les cases fora d'ordenació i il·legalitza les llicències de lloguer turístic vacacional que es varen atorgar de manera legal". "És a dir, legalitza el que és il·legal i il·legalitza el que és legal. Per al nostre grup municipal, aquest article genera inseguretat jurídica i perjudica l'economia local de Pollença", asseguren fonts socialistes.

Davant l'actuació del PSOE pollencí a favor que el decret llei mantingui el lloguer turístic en cases irregulars del municipi, el PP vol aprofitar l'oportunitat per desactivar d'alguna manera la crítica de Negueruela. En aquest sentit, no ha tingut cap mania a fer referència a les pretensions pollencines: "Ens ho demana l'Ajuntament de Pollença i ens sembla raonable, ja que no suposa ni una plaça turística més, ni tampoc més pressió al territori", ha argumentat el portaveu parlamentari del PP Sebastià Sagreras, que ha insistit que els immobles afectats per l'esmena ja disposen ara de llicència turística, encara que s'hagin construït de manera il·legal. "No hi haurà més places turístiques de les existents ni tampoc més pressió sobre el territori", ha defensat el popular. "Es tracta que els propietaris no evitin la legalització per poder conservar la plaça turística", ha justificat.

Altres actuacions contra les il·legalitats

El PSOE pollencí també ha duit al ple municipal altres iniciatives relacionades amb el lloguer turístic. Ha aconseguit un suport unànime per demanar a les administracions competents que lluitin de manera activa contra el lloguer turístic il·legal. La proposta inclou la petició d'aprovar "una normativa que reguli el lloguer turístic, el nombre de places, els criteris de qualitat, el control de legalitat, la regulació de les sancions", a més d'enllestir "la normativa adient per a la legalització, de manera permanent, dels aparcaments intermodals dissuasius dels municipis, ubicats en zones de transició".

stats