Cases prefabricades de cinc metres quadrats per a "la temporada 2023" a Eivissa
Un anunci de Facebook posa en dubte la legalitat dels habitatges mòbils i evidencia l'emergència d'habitatge de l'illa pitiüsa
PalmaHabitatges prefabricats, d'uns cinc metres quadrats, a partir de 6.000 euros per a la "temporada 2023". Aquesta és una de les darreres ofertes que es poden trobar a la pàgina Segunda Mano Ibiza de Facebook. Es tracta d'un anunci en què es poden veure les imatges d'una estructura metàl·lica que es convertirà en una "casa" prefabricada.
Amb un cop d'ull a qualsevol plataforma immobiliària, es pot observar la realitat que es viu a l'illa pel que fa a l'habitatge: poca oferta i preus elevadíssims. Per això, la descripció de l'anunci s'adreça als "comercials i treballadors" i els promet tenir "la solució d'habitatge a les vostres temporades a Eivissa".
Aquesta presumpta solució és "una caseta prefabricada, amb xapa tipus sandvitx i bany complet instal·lat", segons l'anunci. L'aire condicionat és "opcional" i, com que està fabricada a mida, es pot triar entre llit o llitera, amb "diferents mides i opcions, al gust de l'interessat, des de 6.000 euros".
Amb tot, cal recordar que la instal·lació d'aquesta mena de construccions requereix la corresponent llicència municipal. A més, en el cas que es vulgui ubicar en un terreny de sòl rústic, la parcel·la haurà de disposar d'un mínim de dues quarterades (14.000m2), és a dir, la mateixa dimensió que es requereix per a un habitatge d'obra (Llei de sòl rústic i Decret llei 9/2020). També cal tenir en compte que qualsevol edificació en sòl rústic està sotmesa a uns requisits estètics i materials.
Legalitat
En aquest sentit, és molt probable que en moltes ocasions aquesta mena d'habitatges no compleixin amb les exigències corresponents i, per tant, no siguin autoritzables. Un altre problema podria ser en el context que la casa prefabricada es consideri un element mòbil habitable; en aquest cas, no es podrà implantar en sòl rústic –disposició addicional 6 a) de la Llei de sòl rústic–, perquè prohibeix la implantació de caravanes o altres elements mòbils habitables, excepte a les zones concretes expressament habilitades per a això pels instruments de planejament urbanístic municipal.
Per la seva banda, l'Agència de Disciplina Urbanística ha assenyalat el cas d'una finca de Sencelles on s'hagueren de retirar 37 elements, entre els quals tres habitatges prefabricats, dues piscines prefabricades, una caravana, un contenidor metàl·lic i una casa de fusta. L’Agència assegura que recentment ha detectat la proliferació d’immobiliàries o promotors que difonen l’engany que es poden aixecar construccions modulars a foravila.