Societat01/08/2021

Cases rurals des d’on poder teletreballar (i viure l’estiu)

Entre vinyes, amb vistes a la muntanya o fent pauses per fer ioga. Descobrim indrets des d’on poder connectar i desconnectar entre vida i feina

BarcelonaDespertar-se al matí amb el so dels ocells, banyar-se a la piscina, esmorzar productes de qualitat i començar una jornada de teletreball. Sembla mentida però és possible. De fet, aquesta és una de les opcions que ofereixen cada vegada més cases rurals que, arran de les restriccions per la pandèmia, han adaptat els seus serveis als nous temps. Els restauradors s’han adonat que molts dels seus clients fugen de les ciutats per buscar espais on poder combinar el millor de la natura i d’un ritme de vida més lent amb les exigències del teletreball. Vegem com feina i vacances es reconverteixen en aquestes masies que us hem seleccionat i que estan repartides per la nostra geografia.

Paratgea (Baix Montseny)

Al bell mig de la serralada del Montnegre-Corredor hi ha Can Canal, una masia reformada del segle XVI que la família propietària ha reconvertit en Paratgea. Es tracta d’un projecte de casa rural sorgit durant la pandèmia on s’ofereixen sis habitacions per a disfrutar d’uns dies de “turisme rural clàssic” o a fer una estada de teletreball o d’empresa, tal com apunta Adrià Martín, un dels membres de la família propietària. Per això, encara que a les habitacions hi hagi habilitat un espai per poder treballar, també disposen de sales equipades en format coworking. “La idea és que també hi pugui anar a treballar gent externa a la casa rural”, afegeix Martín. Un altre dels puntals d’aquesta masia ubicada al Baix Montseny és la sostenibilitat. “Des del 2000 comptem amb una de les primeres instal·lacions solars fotovoltaiques connectades a la xarxa de l'estat espanyol, ens escalfem amb una caldera de biomassa, tenim un sistema de fitodepuració de les aigües residuals i apostem per oferir productes ecològics i de proximitat”, afegeix.

Mas Garganta (La Garrotxa)

Cargando
No hay anuncios

Treballar amb vistes a la Vall d’en Bas des d’una masia del segle XIV és possible si t’allotges a Mas Garganta. A més, en aquest espai no només s’ofereixen facilitats per poder treballar a distància, sinó que també s’organitzen tota mena d’activitats per desconnectar i reconnectar amb un mateix. “Volem que sigui un espai de descans a nivell emocional i d’estrès”, explica Sergi Arribas, cofundador del portal de retirs espirituals Inspyria, on es pot reservar una estada a Mas Garganta. “Els hostes poden combinar la feina amb classes de ioga, meditació, descans i alimentació saludable. És una setmana slow”, afegeix Arribas. La natura també és un dels reclams de la masia, que es troba a prop del camí de Sant Valentí o la via verda del carrilet que va d’Olot a Girona. A més, si s'hi va amb nens, hi ha servei de guarderia, sala de jocs i espais exteriors habilitats per als més petits.

Mas Palou (Penedès)

Cargando
No hay anuncios

Per als que els agrada el món del vi i els paisatges de vinyes hi ha l’opció de dirigir-se a Mas Palou, una finca agrícola situada en una part elevada de la comarca del Penedès, a poc més de mitja hora de Barcelona. En aquest espai, dirigit per una família des de fa més de vint anys, s’hi troben tres cases rurals reconvertides en apartaments que tenen totes les facilitats per poder viure i teletreballar en un entorn idíl·lic. De fet, la idea els va sorgir arran del confinament comarcal de caps de setmana. “Fèiem estades de dilluns a dijous per teletreballar”, explica Maria Vallès, responsable del mas. Des d’aleshores, el projecte ha anat evolucionant fins a tenir un espai de coworking i no paren de rebre reserves de tota mena de grups i particulars. “Fins i tot hi ha gent que ha repetit”, assegura Vallès. Una de les claus de l’èxit és tot el ventall d’activitats que s’ofereixen per a les estones d’oci, com tastos de vins, rutes en bici, clubs de lectura o classes de ioga.

Mas Vinyoles Hub (Osona)

Cargando
No hay anuncios

A pocs quilòmetres de Sant Pere de Torelló hi ha Mas Vinyoles Hub, una masia del segle XIII rehabilitada. Les seves instal·lacions, que són 100% sostenibles, compten amb dos allotjaments turístics independents, un coworking de 200 m², piscina climatitzada, camp de futbol, zona de pícnic i un bosc privat en una extensió d’unes 60 hectàrees. Però si hi ha un tret que el fa especialment característic, és que en el seu recinte es troba un petit viver d’empreses que allotja les start-ups impulsades per Mas Vinyoles Venture Factory, un projecte propi de promoció de l'emprenedoria. “No necessàriament has de dormir a les cases rurals per fer servir aquests espais”, aclareix Lídia Noguero, responsable de gestió d’espais. La idea és que hostes i emprenedors de la zona puguin compartir espai en un entorn còmode i sostenible, lluny de les grans ciutats. “Organitzem curses d’orientació al bosc i sortides a una hípica propera per als nens”, afegeix Noguero. Altres opcions que tenen els hostes és anar a veure un productor de mel o excursions a indrets com el santuari de Bellmunt.

Can Tarré (Girona)

Cargando
No hay anuncios

A la població de Vidreres hi trobem Can Tarré, un projecte familiar on es cuida cada detall amb l’objectiu d’oferir als hostes la comoditat i un retrobament amb la natura. És un projecte sostenible, autosuficient i ecològic que també ofereix l’opció de teletreballar durant l’estiu en un entorn natural. La masia compta amb un espai i una oferta d’activitats per als més petits, zona d’esports i jacuzzi. A més, aposta per l’ecoturisme, els aliments de proximitat i l’economia local amb els productors, artesans i pagesos de la zona per impulsar els seus negocis.

Troba el teu 'coworking' rural

Més enllà de les cases rurals, des de fa un temps s’estén tota una xarxa de coworkings repartits arreu del territori que permeten viure el millor de l’entorn rural amb tota l’eficàcia de les noves tecnologies. Un dels projectes que hi ha actualment és el de Cowocat_Rural, que incentiva l’emprenedoria i en el qual s’agrupen molts espais de treball compartit ubicats en zones rurals. Amb aquesta iniciativa sense ànim de lucre es vol potenciar l'atracció i retenció de talent, la creació d’ocupació i activitat econòmica a les àrees rurals, i difondre els valors del coworking i del teletreball. Una de les seves ofertes és el Rural Pass, que permet als professionals adherits treballar durant tres dies al trimestre en un dels diferents espais de la xarxa de Cowocat_Rural. D’aquesta manera, poden fer sinergies amb altres coworkings i treballar en indrets tan diferents com les Terres de l’Ebre, els Pirineus o la plana de Lleida. A més, periòdicament s’organitza el que s’anomena Rural&Go, unes escapades que combinen l'aprenentatge i la formació, el creixement personal i professional, la descoberta d'espais coworking i la realització d'activitats culturals, gastronòmiques, artístiques, creatives o de benestar en zones rurals de Catalunya. Les estades estan dirigides a tota mena d’emprenedors o professionals autònoms que volen connectar amb altres professionals per créixer personal i professionalment en un entorn inspirador i relaxant.