Els casos de ciberdelinqüència varen augmentar un 38,6% a les Balears el 2020
Nou de cada deu infraccions penals relacionades amb les tecnologies tenen a veure amb el frau informàtic
PalmaEls casos de ciberdelinqüència varen augmentar un 38,6% a les Balears el 2020, en comparació amb el 2019, segons ha informat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears. En total, els cossos policials varen comptabilitzar 11.800 denúncies per presumptes delictes relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació, xifra que suposa un 4% del total de l'Estat.
Pel que fa al conjunt del territori espanyol, el Ministeri de l'Interior ha comunicat que els casos varen augmentar un 32%, amb un total de 287.963. Així, les Illes estan sis punts per damunt de la mitjana de l'Estat.
Així ho revela el VIII Informe sobre Cibercriminalitat, elaborat per la Direcció General de Coordinació i Estudis de la Secretaria de l'Estat de Seguretat. Segons aquest informe, els delictes tecnològics han augment progressivament des del 2016.
Concretament, a les Balears el frau informàtic –amb 10.879 casos detectats l'any passat– suposa nou de cada deu infraccions penals relacionades amb les tecnologies de la informació i comunicació. Un altre 4% dels ciberdelictes registrat a les Illes està relacionat amb casos d'amenaces i coaccions, amb 465 casos durant l'últim exercici.
Pla contra la ciberdelinqüència
Juntament amb aquestes, altres categories relacionades amb la ciberdelinqüència són la falsificació informàtica –amb 169 denúncies el 2020 a les Balears–, l'accés i la intercepció il·lícita a sistemes tecnològics –156 casos–, els delictes sexuals per mitjà telemàtic –52 casos– i la interferència en les dades i en el sistema –40 casos. A més, es varen detectar 34 ciberdelictes contra l'honor i cinc contra la propietat industrial i intel·lectual durant el 2020.
Aquest increment dels delictes relacionats amb les tecnologies de la informació va fer que el Ministeri de l'Interior posàs en marxa el Pla estratègic contra la ciberdelinqüència aquest 2021. El Comitè Executiu de Coordinació (Ceco) del Ministeri va aprovar el pla dia 18 de febrer, que va dotar el departament dels recursos necessaris per fer front a la ciberdelinqüència en cinc àrees: detecció, prevenció, protecció, resposta i persecució, així com l'atenció adequada a les víctimes.