Mosquits

Els casos de dengue es multipliquen a Europa

En els últims anys el mosquit tigre s'ha establert a bona part del continent i el mosquit de la febre groga ha guanyat presència

3 min
Un exemplar de mosquit tigre

Quan parlem del dengue sovint ens l'imaginem com una malaltia llunyana, com una realitat que a casa nostra és inexistent. Fins fa poc ho era, però això està canviant. El 2023 a Europa es van detectar 130 casos de dengue, 58 casos més que l'any anterior i 56 més que en tota la dècada del 2010. El principal transmissor és el mosquit Aedes aegypti, popularment conegut com a mosquit del dengue o mosquit de la febre groga, que gairebé havia desaparegut d'Europa, però que últimament hi ha recuperat presència.

Un altre mosquit que també pot transmetre el dengue, però de forma molt més anecdòtica, és el mosquit tigre (Aedes albopictus). Segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), fa una dècada aquest mosquit s'havia detectat en diversos punts d’Europa, però només s’havia establert a Itàlia, al sud-est de França i a bona part de la costa dels Països Catalans i dels Balcans. Ara, però, ja el trobem establert a molts més indrets de la península Ibèrica (a tota la meitat est i a Extremadura) i a tots els països europeus del Mediterrani, així com en punts d’Alemanya, a la banda atlàntica de França i en moltes zones properes al mar Negre.

Aquest increment, segons l'ECDC, es deu als hiverns cada cop més càlids arran de l'emergència climàtica, que propicien unes condicions òptimes perquè els mosquits es reprodueixin. Amb unes temperatures més suaus els mosquits poden pondre ous abans de temps i viure fins ben entrada la tardor. D'aquesta manera arriben a picar a més gent i, per tant, hi ha més oportunitats perquè transmetin una malaltia.

En tot cas, el mosquit més capaç de transmetre el dengue és molt menys present al continent europeu que el mosquit tigre. Es tracta d'un mosquit amb un aspecte força similar al tigre i, tal com indica el seu nom, pot transmetre el dengue o la febre groga, però també malalties com el zika. Tot i que fa uns anys que havia desaparegut d'Europa, ara s'ha tornat a detectar a bona part del continent.

El dengue s'expandeix

Això ha comportat que des del 2010 s'hagin detectat 276 casos de dengue a Europa. D'aquests, gairebé la meitat es van diagnosticar només l'any passat. Però l'augment de la presència del mosquit no és l'únic motiu d'aquest increment. Cal tenir en compte que, tal com explica l'ECDC, a escala global és una malaltia que s'està expandint, amb més infectats any rere any. Un altre motiu que pot explicar aquest increment dels casos detectats és que cada cop hi ha més mobilitat internacional, ja sigui per migracions, pel turisme massiu i per grans esdeveniments.

De fet, des del centre identifiquen els Jocs Olímpics de París d'aquest estiu com un "risc significatiu" per a la transmissió d'infeccions per mosquits. Ara bé, llancen un missatge de tranquil·litat perquè la situació està monitorada pels serveis de prevenció i vigilància francesos i europeus, fet que permetrà actuar en l'àmbit sanitari en cas que sigui necessari.

Eviteu tenir aigua estancada, també a l'entretemps

El primer pas i el més lògic si volem evitar les infeccions que transmeten els mosquits és, evidentment, evitar que ens piquin. Una font de reproducció dels mosquits és l'aigua estancada. Per això, des de l'ECDC aconsellen, més enllà de l'ús de repel·lents, no tenir aigua estancada ni a l'estiu ni a la primavera o la tardor, per la tendència a la desestacionalització en la presència de mosquits. I en cas que sigui necessari tenir aigua estancada, recomanen que es tapi el recipient perquè no hi puguin accedir i pondre-hi ous.

stats