Societat19/10/2020

El castellà és la principal llengua de la Universitat de les Illes Balears

Una enquesta de la mateixa UIB indica que el català només és l'idioma majoritari en l'àmbit administratiu, mentre que és minoritari tant en les assignatures de grau com en la relació entre professors i alumnes

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl castellà és la llengua amb més presència a la Universitat de les Illes Balears, "tant en les assignatures de grau com en la relació entre alumnes i professors", admet un comunicat de premsa del centre. El català, la llengua pròpia de les Illes, tan sols predomina en l'àmbit administratiu. Així ho indica una enquesta sobre els usos lingüístics de la comunitat universitària feta l'any passat que no té en compte les assignatures de màster.

Un 32,7% de les assignatures que imparteixen els professors de la Universitat de les Illes Balears és només en castellà; un 32%, en català, i un 7,6%, en anglès, segons han admès a l'enquesta els mateixos docents. En el cas de les matèries que s'imparteixen en més d'una llengua, el castellà també hi és superior: un 11,4% del personal docent investigador reconeix que el castellà hi predomina sobre el català i un 9,6% indica que és a la inversa. Només en un 3,3% dels casos els dos idiomes tenen la mateixa presència.

Cargando
No hay anuncios

Segons la mateixa enquesta, feta als alumnes, la diferència entre llengües encara és més clara en favor de l'espanyol: han afirmat que un 42,2% de les matèries es fa només en aquest idioma; un 25,3%, en català, i un 4,2%, en anglès. A les classes bilingües, han contestat, en un 9,9% domina el castellà i en un 9,6%, el català. Només en un 4,9% hi hauria la mateixa proporció entre les dues llengües.

Cargando
No hay anuncios

De les enquestes als alumnes també es desprèn que el castellà predomina en la seva relació amb els professors. Un 54,8% reconeix que s'hi dirigeix en aquest idioma; un 35,2% diu que ho fa en català, i un 5,2%, que empra l'anglès. De la mateixa manera, asseguren que un 53,1% de les respostes que reben són en castellà; només un 36,1%, en català i un 5,8%, en anglès.

L'enquesta es va fer l'any passat enviant un qüestionari a cada alumne participant per a cada assignatura que cursava, i el mateix a cada professor per a cada matèria que impartia. També mostra que el castellà és majoritari en els exàmens, segons els alumnes: un 49,6% dels enunciats és en aquest idioma, un 26,4% és en català i, en anglès, un 6,8%. Els estudiants enquestats també diuen que contesten un 53,3% dels examens en castellà; un 22,8%, en català i un 6,4%, en anglès.

Cargando
No hay anuncios

Matèries segons l'idioma

Segons l'enquesta al professorat, el català és majoritari en assignatures com Biologia, Ciències Històriques, Ciències Matemàtiques i Informàtica, Filosofia i Treball Social, Física, Geografia, Pedagogia Aplicada o Pedagogia i Didàctiques Específiques. En canvi, el castellà és clarament l'idioma principal a Dret Privat, Dret Públic, Economia Aplicada, Economia i Empresa, Infermeria i Fisioteràpia, Medicina, Psicologia i Química.

Cargando
No hay anuncios

Alguns departaments, com el de Pedagogia i Didàctiques Específiques i el de Ciències Matemàtiques i Informàtica, aposten clarament pel català, i un 64,5% i un 57,1% de les classes, respectivament, són exclusivament en aquest idioma. A Medicina, en canvi, no hi ha cap assignatura només en català; a Infermeria i Fisioteràpia són un 2,8% i a Psicologia, un 8,8%. A Economia Aplicada i Economia de l'Empresa hi ha un 16,9% i un 16,6% de classes només en anglès, respectivament.

El català, llengua administrativa

L'enquesta indica que el català només és majoritari en les comunicacions orals internes del personal d'administració i serveis, el 91,6% del qual afirma que freqüentment (54,6%) o sempre (37%) empra aquest idioma. Només un 1,8% afirma que mai no fa servir el català i un 2,7% afirma que no ho fa amb el castellà. Un 63,4% no fa servir mai l'anglès.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'atenció oral al públic del personal d'administració, el català també hi és majoritari: el 90,7% afirma que el fa servir sempre (33,3%) o amb freqüència (57,4%), mentre que un 54,2% afirma que fa servir el castellà ocasionalment, un 40,1% ho fa amb freqüència i només un 5,6% afirma que el fa servir sempre.