Unió Obrera Balear du als consells escolars el retrocés del català a les aules
Asseguren que fa temps que reclamen sense resultat a la Conselleria que faci una diagnosi sobre el compliment del Decret de mínims
PalmaLa sectorial d'Ensenyament d'Unió Obrera Balear (UOB) ha traslladat una proposta de resolució al Consell Escolar de les Illes Balears i als quatre consells escolars insulars perquè instin la Conselleria d'Educació a prendre mesures davant el retrocés del català a les aules.
"Hem estat tota la legislatura anterior i la nova demanant que es faci la diagnosi i que es comprovi que es compleix de manera real el Decret de mínims. Ens consta que a Eivissa és on hi ha més centres on no es compleix i on la intervenció és més urgent", assenyala Josep Palou, portaveu del sindicat UOB.
Palou assegura, amb relació a aquest tema, que "la Conselleria es posa de perfil i ens dona silenci per resposta". És per això que comenta que miren si poden aconseguir-ho a través dels consells escolars.
El sindicat vol que es verifiqui el compliment del Decret de mínims i que es preparin els docents per a l'ensenyament en català amb alumnat no catalanoparlant, tant dins la formació universitària dirigida a l’ensenyament com a la formació permanent, i que es promogui la matrícula al Grau de Filologia Catalana i a altres titulacions que habilitin per impartir l’assignatura de Llengua i Literatura Catalanes.
Remarquen que el 45,3% dels alumnes de sisè d’Educació Primària té un nivell baix o molt baix d'expressió oral en català, tal com ha fet públic l’Institut d’Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE), i només un 77,5% de les proves de selectivitat del 2019 s'ha fet en català, cosa que significa 1,5 punts menys que l'any passat i 5,1 menys que el 2014, segons dades de la Universitat de les Illes Balears, i que la Conselleria té dificultats per cobrir places de Llengua i Literatura Catalanes per manca d’aspirants.
"Davant aquestes dades, que indiquen un clar retrocés de la llengua pròpia de les Balears a l’ensenyament obligatori i postobligatori, UOB proposa que els consells escolars reclamin a la Conselleria d'Educació que faci un diagnòstic de l’ensenyament en català a les aules".
UOB ha sol·licitat que la proposta de resolució se sotmeti a aprovació en els propers plens dels diferents consells escolars.