IBAVI
Societat 29/09/2024

Catalina Pomar ja té un pis de l'IBAVI: "Tanc la porta d'on m'havien de desnonar i començ una vida nova"

L'habitatge, que té un lloguer de 250 euros al mes, s'ha assignat per un conveni "excepcional" entre l'Institut Balear de l'Habitatge i la PAH

3 min
Catalina Pomar, a punt de deixar ca seva l'11 de setembre

PalmaCatalina Pomar Ballesta, la dona de 67 anys i el seu fill Raúl, amb un 50% de discapacitat, que havien de ser desnonats el passat 11 de setembre, ja tenen un habitatge nou. "Tanc la porta de l'altra casa i començ una nova vida des de zero", celebra ella. Segons expliquen fonts de l'Institut Balear d'Habitatge, "donada la singularitat i la urgència del cas", l'IBAVI i la PAH es varen reunir fa uns dies per analitzar la situació i acordar un conveni excepcional entre les dues entitats. Arran d'aquest pacte, l'IBAVI ha cedit un pis a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), en tant que entitat del tercer sector.

El pis nou el varen lliurar a la família a finals de la setmana passada i està situat a la zona de Son Gibert, té dues habitacions i el lloguer és de 250 euros al mes. Durant dos anys, la PAH pagarà el preu del lloguer a l'IBAVI i després Catalina ho abonarà a la Plataforma. "Quan acabi el conveni, que té una durada de dos anys, hem demanat que la família es quedi amb la responsabilitat del pis", explica la portaveu de la PAH, Àngela Pons. Remarca que aquest cas és "excepcional": "Mai hem donat un pis a ningú perquè no és la nostra feina, però l'única possibilitat que teníem era fer un conveni amb l'IBAVI", subratlla.

L'11 de setembre, la primera data de desnonament prevista, Pons es va reunir amb el director de l'IBAVI, Roberto Cayuela, per intentar que concedissin un habitatge social a Catalina Pomar i al seu fill. A més, la portaveu de la PAH també va parlar presencialment amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, i li va demanar que tractàs el tema amb el conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luís Mateo, perquè aplicàs la Llei d'habitatge balear. El desnonament es va ajornar fins dia 26 de setembre a les 11.30 h, termini que ha quedat suspès fins que la jutgessa tingui l'informe de vulnerabilitat que ha d'elaborar i presentar l'Oficina Antidesnonaments.

Tot i que mare i fill encara viuen a la casa del Camp Redó, "en qüestió de dies aniran al pis nou", conta Daniel Capó, un altre dels fills de Catalina. La família ja prepara el trasllat i ha comprat electrodomèstics i mobiliari amb la finalitat de poder entrar-hi a viure com més aviat millor. Catalina Pomar admet que ja té ganes d'anar-hi. "Estic molt contenta, ja fris de ser-hi", exclama. A més, deixa clar que no té cap intenció de tornar a l'antic habitatge ni tampoc de reclamar-lo. "Ja no hi tornaré perquè hi ha massa problemes i l'usurer no em deixarà de molestar. Que es quedi la casa i la gaudeixi, que ha fet molt de mal", lamenta. Per la seva banda i en el mateix sentit, Capó considera que "la millor solució" és que sa mare no torni a l'altre habitatge. "El pis nou li donarà una estabilitat i no volem perdre aquesta oportunitat. Ens estimam més que vagi a la casa nova, que tanqui aquesta fase i que comenci de nou", insisteix.

En tot cas, encara que Catalina Pomar no té intenció de tornar al pis, el seu fill Daniel admet que una vegada que ella hagi abandonat definitivament ca seva, es valorarà "si es pot fer res" per recuperar l'habitatge on han passat tota la seva infància. "Ja ho mirarem, però la nostra prioritat era que ma mare i Raúl no anassin al carrer", diu. Agraeix l'ajuda i el suport que la família ha obtingut per part de l'advocada de la PAH, Gloria Olmos, de la mateixa PAH i dels mitjans de comunicació.

stats