S'enlaira l'Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat

L'aparell servirà per potenciar l'internet de les coses

El moment del llançament del primer nanosatèl·lit del Govern
Ara
22/03/2021
3 min

BarcelonaEl primer nanosatèl·lit de la Generalitat, l'Enxaneta, s'ha enlairat puntual avui a les 7.07 del matí després que el llançament s'hagués hagut d'ajornar dues vegades aquest cap de setmana. Monitorar el cabal dels rius i les reserves d'aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i poder-la protegir, rebre dades meteorològiques d'estacions en llocs remots o seguir ramats i conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients, són algunes de les tasques que l'Enxaneta ajudarà a fer des de l'espai, més concretament a 500 quilòmetres de la Terra. El llançament del petit aparell, que s'ha pogut seguir en directe des de la pàgina web Ensposemenorbita.cat, s'havia de fer dissabte a les 7.07.12 des del cosmòdrom de Baikonur del Kazakhstan, una de les ex repúbliques soviètiques de l'Àsia central. No obstant, finalment es va posposar per problemes tècnics. I el llançament s'ha fet amb èxit a primera hora d'aquest dilluns.

"És un gran dia per a Catalunya. Estem fent possible que el poble més petit de Catalunya pugui tenir l'empresa digital més gran del país", ha celebrat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha seguit l'enlairament des del CosmoCaixa. Puigneró ha remarcat que la connectivitat és un "dret econòmic i social i un potent instrument de cohesió social i igualtat d'oportunitats". El conseller ha posat en valor que l'enlairament d'avui culmina dos anys de feina: "Hem fet pinya per fer possible que l'Enxaneta de Catalunya es posi en òrbita". El pressupost destinat a llançament d'avui és d'aproximament mig milió d'euros. I l'Enxaneta és el primer dels sis nanosatèl·lits que la Generalitat preveu activar en una primera fase, que s'allargarà entre tres i quatre anys.

L'Enxaneta forma part de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el projecte que vol situar Catalunya en la nova economia de l’espai com a sector d’oportunitats. L'aparell és un CubeSat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’internet de les coses (IoT) a tot el territori català. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades a tot el país, sobretot en zones que avui no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. Es tracta del primer nanosatèl·lit que impulsa la Generalitat, però no el primer de Catalunya, ja que la UPC n'havia llançat altres prèviament.

Batejat amb el nom d’Enxaneta pels infants de Catalunya, el nanosatèl·lit ha sigut desenvolupat per Open Cosmos i Sateliot –a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)–, en una aposta del Govern per un sector en creixement que es preveu que generi 1.200 llocs de treball en els pròxims quatre anys i 280 milions d’euros de facturació.

La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà a través d’un sistema establert a la Ground Station (estació terrestre de control) situada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), gestionat per l’IEEC.

Actualment el projecte NewSpace a Catalunya està format per més de trenta empreses emergents, algunes de les quals líders a escala mundial, tretze centres de recerca i d'innovació i una incubadora de negocis de l'Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

Un dispositiu de menys de 10 kg

Es considera un nanosatèl·lit un satèl·lit que pesa menys de 10 kg. Com que és d'una mida molt més petita que els dispositius espacials convencionials, són més barats i més fàcils de fabricar, de llançar i de gestionar. L'Enxaneta, que és de la mida d'una capsa de sabates, orbitarà a baixa altura, a uns 500 quilòmetres de distància de la Terra, i utilitzarà tecnologia estàndard.

El segon nanosatèl·lit de la Generalitat es llançarà a finals d'aquest any o al principi del 2022 i serà d'una mida una mica més gran, perquè constarà de sis unitats. Aquest segon nanosatèl·lit s'enfocarà a la lluita contra el canvi climàtic.

stats