Societat12/02/2022

Vi, oli, llet o formatges? Digue'm què t'agrada i et diré quina comarca visitar

Us proposem un recorregut per diferents rutes gastronòmiques per descobrir el territori a través dels seus productes

Cristina Torra
i Cristina Torra

BarcelonaQuan anem a Itàlia, volem menjar pasta i pizza; si viatgem a Suïssa, no podem deixar de fer una visita a una formatgeria ni a una fàbrica de xocolata, i quan anem als països nòrdics volem delectar-nos amb un bon tros de salmó. A Catalunya presumim de la dieta mediterrània i de tots els seus productes: un bon pa amb tomàquet i oli, un bon vi o els millors formatges artesans. Tampoc ens falten els bons vins per maridar-ho ni alguns productes més exquisits com la tòfona o el xató. Sabíeu que en algunes zones s’han creat rutes gastronòmiques per reivindicar tots aquests productes i conèixer-los en profunditat? Una manera excel·lent de descobrir Catalunya a mossegades. Preparats per omplir la panxa?

La ruta del pa

La insígnia d’aquesta proposta és el blat de forment, una varietat antiga recuperada, més lleugera i amb menys gluten. De recuperar-la se n'ha encarregat un agricultor del Lluçanès que té la voluntat d’elaborar pa a partir de tècniques tradicionals. Si enyoreu el pa de debò, fet amb mètodes artesanals i massa mare, aquesta ruta al Lluçanès us encantarà. Teniu la possibilitat de visitar tot el procés del pa: comenceu per una masia de pagès on es cultiva el blat (més recomanable anar-hi a la primavera o a l’estiu, quan els camps llueixen ben plens d’espigues) i, tot seguit trieu entre un dels dos forns de pa de la zona on treballen amb el blat forment. Trobareu obradors amb forns de llenya, d’aquells en què els taulells encara són de fusta i hi ha farina per tot arreu. Finalment, com a colofó, visiteu un obrador de cerveses artesanes i acompanyeu-ho amb un bon tast.

 

Cargando
No hay anuncios

La ruta de l'oli del Priorat

Que el Priorat és una de les comarques on es produeix un dels millors olis d’oliva verge extra del món no és cap secret. Amb DOP Siurana, són deu els molins que s’inclouen a la ruta de l’oli del Priorat i que us donen la possibilitat de descobrir el procés d’elaboració i les característiques organolèptiques d’aquest or líquid. Endinseu-vos en un viatge en què un parlaran d’oliveres mil·lenàries, de molins que premsen des de fa anys i de cellers que produeixen l’oli de manera minuciosa. Des de les cooperatives de la Bisbal de Falset i Cabacés fins als molins Miró Cubells o Gratavinum, en aquesta ruta trobareu diverses propostes per visitar els molins i les oliveres i tastar l’oli.

La ruta de la llet

Cargando
No hay anuncios

El Lluçanès també ofereix l’opció de visitar diferents productors i elaboradors de llet, formatges i productes làctics. Si voleu conèixer explotacions ramaderes de vaques, cabres i ovelles i tastar els seus productes, en aquest cas haureu de reservar directament amb els productors que ofereixen aquesta possibilitat: el Soler de n’Hug, Formatges de Lluçà o Formatges Betara. No us perdeu la llista de restaurants i allotjaments que acabaran d’arrodonir una estada perfecta en aquestes terres de la Catalunya Central. Una proposta fantàstica per donar suport als petits productors!

Les rutes dels formatges 

A l’Alt Urgell també es concentra gran part de la indústria lletera del país. Dins del projecte Menja’t l’Alt Urgell trobem dues rutes gastronòmiques relacionades amb els formatges: la ruta dels formatges i les patates xips artesanes i la ruta dels productes d’altura i els productors làctics. La primera visita la formatgeria artesana L’OIiva, l’obrador de patates xips Sastret’s i la formatgeria Castell-Llebre. La segona, a més de descobrir plantes remeieres i vi d’alçada, també visita la Reula, uns productors làctics ecològics que fan iogurts, llet, mató i formatge fresc. Formatges per a tots els gustos que no deceben!

La ruta de la tòfona

Cargando
No hay anuncios

És la nova ruta gastronòmica del Lluçanès. En aquest cas proposen tres experiències per conèixer un dels fongs més preuats: la tòfona. Com a bona terra tofonaire, el Lluçanès vol donar a conèixer les propietats de la tòfona, tastar-la i, fins i tot, experimentar-la en la pròpia pell. Ho fa amb tres activitats: una visita guiada a una plantació de tòfones, un tast amb maridatge acompanyats del sommelier, maître i cuiner David Gomis i un tractament de tofonateràpia que consisteix en hidratar i nodrir la pell i aportar-li una gran quantitat de minerals a través dels productes enriquits amb tòfona. Els ingredients ideals per passar un dia rodó!

La ruta del xató (Garraf i Penedès)

Escarola cruixent, barrejada amb bacallà, tonyina, anxova o seitó. Tot això banyat amb una salsa exquisida a base de fruita seca, nyores i oli d’oliva verge, entre altres ingredients. Això és el xató, un plat únic al món que s’elabora sobretot al Penedès i al Garraf i que té una ruta des de fa 25 anys. Una ruta en què no només torbareu bon menjar i bon beure, sinó també un grapat d’experiències d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme i senderisme que us permetran passar un dia perfecte acompanyats d’un bon àpat. Més de dos centenars de propostes, entre novembre i març, per gaudir d’un plat exquisit mentre es coneixen els highlights de Calafell, el Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, cinc poblacions xatonaires per excel·lència.

Cargando
No hay anuncios

Les rutes del vi

Amb dotze DO vinícoles, Catalunya té un bon grapat de rutes del vi. La Carretera del Vi, al Penedès, és una de les propostes: la primera wine road de tot l’Estat que uneix les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf en 33 km i set municipis. Si anem fins a l’Empordà, la Ruta del Vi DO Empordà agrupa cellers, museus, activitats i restaurants que us faran descobrir els secrets dels vins tocats per la tramuntana. A les Terres de Ponent, la Ruta del Vi de Lleida dona valor als vins amb DO Costers del Segre a través de cellers, allotjaments, enoteques i restaurants. Un altre exemple és la Ruta del Vi de la Terra Alta, que s’acaba de crear i que agrupa les propostes en activitats gastronòmiques per a famílies, patrimonials i amb visites a vinyes i tastos.

Cinc museus gastronòmics

Una altra manera d’endinsar-nos en els productes autòctons és a través dels museus. En aquesta tria hi trobeu aliments que no hem tractat a les rutes gastronòmiques.

  1. Museu de l’Embotit: Castellfollit de la Roca, la Garrotxa. Un petit museu amb tota mena d’eines i màquines pròpies de la fabricació d’embotits. El van obrir el 1993 els Sala Riera per celebrar el 150è aniversari com a productors.
  2. Museu de la Xocolata: Barcelona, Barcelonès. Ubicat a l’antic convent de Sant Agustí, és un recorregut pels orígens de la xocolata impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona.
  3. Museu de la Pesca: Palamós, Baix Empordà. Únic a la Mediterrània, mostra el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava. Inclou l’Espai del Peix, una zona on descobrir les espècies que es pesquen al Mediterrani, sobretot aquelles menys cotitzades però amb un alt valor culinari.
  4. Museu de l’Arròs Molí de Rafalet: Deltebre, Montsià. Aquest molí de fusta descobreix el cultiu, el procés d’elaboració i l’envasat de l’arròs, així com la seva conservació i les diferents maneres de cuinar-lo.
  5. Museu de l’Anxova i de la Sal: L’Escala, Alt Empordà. Mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat. Descobrireu unaindústria que al llarg dels segles ha sigut el motor de la vila i l’ha fet famosa arreu del món.

Cargando
No hay anuncios