El cava bat un nou rècord de vendes
Els cellers de la DO venen un 2,35% més en els primers nou mesos del 2023 respecte a un any enrere
BarcelonaEls cellers de la Denominació d'Origen (DO) Cava han batut un nou rècord de vendes entre el gener i el setembre d'aquest any, sobretot per l'empenta que ha representat el mercat espanyol. El sector espera, a més, tenir una "bona" campanya de Nadal, en la línia de l'any passat, i tancar el 2023 superant la xifra de 250 milions d'ampolles venudes, segons ha explicat aquest dimecres el president de la DO, Javier Pagés.
Les vendes van augmentar un 2,35% en els primers nou mesos de l'any en comparació amb el mateix període del 2022. L'augment es deu sobretot a la bona marxa de les vendes a Espanya, on al setembre s'havien venut un 7,65% més d'ampolles que un any abans, mentre que les exportacions es van mantenir gairebé planes, amb una lleugera pujada del 0,33%. En aquest sentit, Pagés ha apuntat que "el consum està estirant" les vendes a l'Estat, especialment "la restauració, l'hostaleria i el turisme", que aquest any també han batut rècords.
Les taxes de creixement "no estan lluny" de les del 2022, quan va tancar el tercer trimestre amb un augment del 3,3%, segons el president de la denominació. Pagés és optimista respecte a la campanya nadalenca, quan el sector té el pic de vendes més important de l'any coincidint amb les festes, i confia que seguirà la línia de l'any passat, quan es van complir les expectatives dels elaboradors pel que fa a vendes. Així Pagés considera factible tancar l'any superant els 249 milions d'ampolles que es van col·locar al mercat l'any passat.
Pagés ha destacat l'"aposta" per augmentar "la qualitat i prestigi" dels escumosos de la DO, amb l'objectiu de "crear més valor en tota la cadena del sector". Tanmateix, les dues gammes de cava de més qualitat –amb més exigències per als productors en el procés d'elaboració–, el cava reserva i els caves gran reserva o paratge, van registrar una caiguda del nombre d'ampolles venudes, del 18% i l'1,7%, respectivament. Per contra, el segment més gran, el cava guarda, és el que més incrementa.
La DO facilitarà dades de facturació en milions d'euros una vegada tanqui l'exercici, a partir del gener. En total, la DO Cava agrupa 349 cellers de diverses regions de tot Espanya –una gran part catalans– amb 38.000 hectàrees de vinya, on treballen aproximadament 6.200 viticultors.
Alemanya torna a liderar a l'estranger
Al mercat exterior –que representa set de cada deu ampolles venudes–, Alemanya va créixer en vendes un 1,27%. Per volum, el segueixen Bèlgica, on la pujada d'ampolles venudes va ser de l'1,9%, i el Regne Unit, amb un fort increment del 19,3%, causat sobretot per una reorganització dels estocs després d'uns anys amb vendes més baixes. Encara dintre d'Europa, Polònia, França, els Països Baixos i Suècia també van registrar increments, mentre que fora del Vell Continent, el Brasil va créixer un notable 76,2%.