La cavalcada en un poble on la meitat dels veïns no celebren el Nadal
A Salt, l'arribada dels Reis es fa sense ‘blackface’ i amb la participació activa de moltes famílies d’origen migrant
SaltLa comitiva màgica dels Reis d’Orient, a més de protagonitzar una cavalcada multitudinària pel centre de la ciutat de Girona, també recorre els carrers del poble veí de Salt. Té menys patges desplegats, vestits humils i carrosses modestes, però igualment moltes ganes de repartir màgia i il·lusió entre la canalla. Salt és una de les poblacions amb més immigració de Catalunya, on conviuen fins a 89 nacionalitats, i molts dels veïns no celebren les festivitats de Nadal. Tot i això, la tradició de l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar, malgrat ser d'arrel cristiana, té al municipi una vitalitat i naturalitat genuïnes, amb saltencs de tots els orígens, cultures i religions implicats en la celebració de la festa.
Més enllà de la senzillesa, la principal diferència amb la cavalcada de Girona és el color de pell dels patges de Baltasar. A la capital gironina la confraria dels Manaies, que s’encarrega d’organitzar l'arribada de Ses Majestats, encara practica el blackface en la comitiva del portador de la mirra, malgrat les queixes reiterades de les entitats contra el racisme. A Salt, en canvi, tot són veïns d’origen africà, que llueixen el seu color natural de pell, i fins i tot en altres comitives també es barregen patges amb faccions d’ètnies diverses, en un reflex del tot fidel i coherent de la realitat multicultural del municipi. I per la mainada que segueix la cavalcada i no entén de polèmiques ni discriminacions, no hi ha dubte que aquesta és la decisió més lògica, creïble i integradora: “Ja arriba el nostre rei!”, s’avisen exaltats un grup de nens de pell negra, assenyalant la carrossa de Baltasar, en el seu pas pel carrer Major de Salt.
Durant tot el trajecte de la cavalcada saltenca, Baltasar, vestit amb una túnica verd maragda, és, amb diferència, el més aclamat. També el que porta més marxa i fa ballar la gent, ja que el segueix un seguici de timbalers que toquen el djembé i fan molta gresca. “He nascut al Senegal, però he crescut tota la vida a Salt, i participo en la cavalcada des de petit perquè és una tradició que també em sento meva”, explica l’Abba, un dels percussionistes reials. I afegeix: “No trobo normal que a Girona pintin els patges quan hi ha molta gent de color negre que és d’aquí i que voldria participar-hi però no els deixen”. Molts dels saltencs de pell negra que participen en la comitiva són de l’entitat senegalesa Oudiodial, que vetlla per la integració i l’ajuda social.
Exemple de diversitat i integració
La realitat multicultural de Salt també es palpa en el públic que segueix la cavalcada o visita el campament. Al llarg el recorregut, s’apleguen a parts iguals les famílies catalanes autòctones i les d’origen migrant, que canten amb les mateixes ganes la cançó, tal com marca la tradició. “Cada any venim a esperar els Reis, als nens els agrada molt, no celebrem Nadal, però demà al matí, si es porten bé, potser tindran algun regal petit”, diu l’Aziza, d’origen marroquí, tot somrient als seus fills. Dones amb vel que fan fotos amb el mòbil, pares amb gel·laba amb infants a les espatlles i grups de nens que segueixen els patges amb patinet i demanen confeti, purpurina i tampons a la cara: tots participen de la rebuda dels Reis d'Orient a Salt, tinguin o no regals l’endemà, en el que és, sens dubte, una gran festa popular d'integració i acollida que va molt més enllà de qualsevol creença o religió.